15 mii de tinere vor fi vaccinate pentru a preveni cancerul de col uterin

15 mii de tinere vor fi vaccinate pentru a preveni cancerul de col uterin

 

15 mii de fete, cu vârsta de 10 ani, vor fi vaccinate pentru a preveni cancerul de col uterin.

Campania de vaccinare a fost lansată astăzi de către Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale.

Pentru ca vaccinul să aibă eficiență maximă, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) recomandă administrarea acestuia fetelor cu vârstele cuprinse între 9 și 14 ani. Astfel, în țara noastră, vor fi vaccinate benevol fetele care s-au născut în 2007. Acestea urmează să fie vaccinate gratuit, în instituțiile ce acordă asistență medicală primară.

Cursul integral constă din administrarea a două doze de vaccin la un interval de cel puțin șase luni între ele. Fetele, născute în anul 2007, la care nu se va reuși inițierea vaccinării în această lună, vor avea posibilitatea de a fi imunizate la începutul anului viitor. Cea de a doua doză va fi administrată începând cu luna iunie 2018. Totodată, în aprilie-mai anul viitor va fi inițiată vaccinarea fetelor născute în anul 2008.

În cadrul unei conferințe de presă, ministrul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Stela Grigoraș, a specificat  că „prevenirea cancerului cervical este o prioritate stringentă pe agenda Guvernului și ne-am asumat sarcina de a implementa programul de vaccinare anti-Papilomavirusului uman (HPV), care este unul absolut necesar, pornind de la numărul mare de îmbolnăviri de această maladie și decese în țara noastră. Studiul realizat la acest capitol estimează că, odată atinsă rata de vaccinare de 90%, vom salva 98 de vieți în fiecare an”, a spus Grigoraș.

La rândul său, reprezentantul OMS în Republica Moldova, Haris Hajrulahovic, a menționat că „subiectul cancerului de col uterin și al altor boli cauzate de HPV reprezintă o problemă globală de sănătate publică și necesită introducerea vaccinului împotriva HPV în programele naționale de imunizare”.

Până a fi licențiate și distribuite pe piață, vaccinurile au fost testate timp de aproximativ 15 ani, în cadrul unor studii clinice importante. Vaccinul anti-HPV a fost introdus în calendarul imunizărilor de rutină pentru fete în 74 de țări. Ca rezultat, în țările respective numărul cazurilor de cancer uterin a fost redus semnificativ, iar vaccinul anti-HPV a fost declarat de OMS drept măsura cea mai eficientă și modernă de reducere a riscurilor cancerului colului uterin, alături de screening.

În Republica Moldova, în anii 2010-2016, în medie anual se înregistrau circa 300 de cazuri noi de cancer de col uterin și în jur de 170 de decese cauzate de această maladie. În țara noastră din cauza cancerului de col uterin în medie decedează o femeie la fiecare două zile.

Share this!

Subscribe to our RSS feed. Tweet this! StumbleUpon Reddit Digg This! Bookmark on Delicious Share on Facebook

Leave a reply

*

*

Your email address will not be published. Required fields are marked *