Noi perspective de colaborare între Moldova și Statul Israel

Noi perspective de colaborare între Moldova și Statul Israel

 

Noile perspective de colaborare parlamentară între Republica Moldova și Statul Israel au fost discutate în cadrul întrevederii vicepreședintei Parlamentului, aflată într-o vizită de lucru la Chișinău, transmite Politics.MD.

În cadrul întrevederii, Liliana Palihovici s-a referit la importanța valorificării relațiilor sociale, economice și culturale între cele două state, precum și la dinamizarea cooperării între comisiile parlamentare și Grupurile de prietenie pentru transfer de bune practici pe subiecte de interes comun.

Vicepreședinta Parlamentului a mai remarcat necesitatea unor proiecte moldo-israeliene în diverse domenii: economic, social, cultural, educațional, sănătate,  precum și  în dezvoltarea turismului și studierea istoriei comunității evreiești din Republica Moldova.

„Ne dorim să contribuim, pe platformă parlamentară, la semnarea într-un termen restrâns a acordului între Republica Moldova și Statul Israel în domeniul securității sociale. Este o prioritate pentru autoritățile din Republica Moldova să aibă astfel de acorduri cu toate statele în care se află și muncesc cetățeni moldoveni”, a precizat vicepreședinta Parlamentului.

În cadrul întrevederii s-a discutat și despre declararea zilei de 27 ianuarie drept Zi naţională de comemorare a victimelor Holocaustului, adoptarea de către Parlamentul Republicii Moldova a Declaraţiei privind acceptarea Raportului Comisiei Internaţionale prezidate de Elie Wiesel privind studierea Holocaustului și lansarea cărții „Ghetoul din Chișinău 1941-1942” a lui Paul Shapiro, organizarea unei expoziții de carte și fotografie în memoria victimelor Holocaustului. Potrivit Vicepreședintei Parlamentului, în prezent sunt examinate posibilitățile pentru deschiderea unui muzeu al Holocaustului la Chișinău.

Tali Ploskov a menționat că va depune eforturi pentru a intensifica relațiile interparlamentare și a le consolida la nivel de proiecte concrete moldo-israeliene în diferite domenii. „Voi reveni în Republica Moldova cu o delegație parlamentară israeliană și am încrederea că putem implementa multe proiecte pentru cetățenii din Republica Moldova și Israel. Le voi vorbi colegilor din Parlament, în cadrul ședinței plenare, despre potențialul dezvoltării relațiilor noastre și voi pleda pentru intensificarea lor, inclusiv prin atragerea investitorilor israelieni”, a declarat Vicepreședinta Knessetului Statului Israel.

La întrevedere au mai participat deputații Valentina Rotaru, Ion Apostol, Adrian Lebedinschi și Oleg Reidman.

Vicepreședinta Knessetului Statului Israel, Tali Ploskov se află în vizită în Republica Moldova în perioada 19-22 aprilie, la invitația vicepreședintei Parlamentului,  Liliana Palihovici. Tali Ploskov, care este și Copreședintă a Grupului parlamentar de prietenie Israel – Moldova, este originară din orașul Bălți.

Share this!

Subscribe to our RSS feed. Tweet this! StumbleUpon Reddit Digg This! Bookmark on Delicious Share on Facebook

Leave a reply

*

*

Your email address will not be published. Required fields are marked *