Cu cât vor fi majorate salariile cadrelor didactice

Cu cât vor fi majorate salariile cadrelor didactice

 

De la 1 septembrie, salariul mediu lunar al cadrelor didactice din instituţiile de învăţământ preuniversitar ar urma să fie majorate cu 11,3%.

Potrivit instituţiei, astfel se va atinge nivelul salariului mediu prognozat pe economie de 5.600 de lei. Ţinând cont însă de rata inflaţiei de peste 7%, apoi creşterea reală va fi de maximum 4%, adică de 12 ori mai puţin decât au cerut la începutul anului învăţătorii.

Noile salarii de funcţie ale cadrelor didactice şi ştiinţifico-didactice (din instituţiile de învăţământ superior finanţat de la buget) urmează a fi stabilite de la 1 septembrie 2017.

Administraţia MSMPS, mai propune şi ajustarea în aceeaşi proporţie de 11,3% şi „a salariilor tarifare orare pentru personalul încadrat în activitatea didactică stabilite în anexa nr. 16 la Hotărârea Guvernului nr. 381 din 13 aprilie 2006”.

Pentru aceste ajustări se estimează că vor fi necesare circa 132 de milioane lei, iar punerea în aplicare a modificărilor „se va efectua în limita alocaţiilor bugetare aprobate anual în acest scop şi a veniturilor proprii ale instituţiilor”, susţine ministerul.

În acelaşi timp, salariile tarifare orare pentru angajaţii din alte domenii de activitate va fi aplicat de la 1 ianuarie 2018.

Ministerul mai precizează că prin Hotărârea Guvernului nr. 195 din 13 martie 2013 sunt reglementate condiţiile de salarizare a personalului din instituţiile de învăţământ superior de stat cu autonomie financiară.

Astfel, statul garantează cuantumul minim al salariilor de funcţie pentru personalul ştiinţifico-didactic la nivelul cuantumului salariului de funcţie stabilit pentru personalul ştiinţifico-didactic din instituţiile de învăţământ superior şi postuniversitar finanţat de la buget. Respectiv, sunt propuse ajustări şi la condiţiile de salarizare a personalului din instituţiile de învăţământ superior de stat cu autonomie financiară.

Share this!

Subscribe to our RSS feed. Tweet this! StumbleUpon Reddit Digg This! Bookmark on Delicious Share on Facebook

Leave a reply

*

*

Your email address will not be published. Required fields are marked *