Moldova cere ONU retragerea trupelor de pacificatori ruși din Transnistria

Moldova cere ONU retragerea trupelor de pacificatori ruși din Transnistria

 

Moldova a cerut Organizației Națiunilor Unite să includă chestiunea retragerii complete a pacificatorilor ruși din Transnistria pe ordinea de zi a sesiunii 72-a a Adunării Naționale care va avea loc pe 12 septembrie.

Într-o scrisoare expediată ONU, reprezentantul Parlamanetului Moldovei la organizația mondială, Victor Moraru, susține că prezența trupelor rusești ”constituie o amenințare la adresa păcii și securității internaționale.”

Diplomatul a amintit că intr-o declarație a OSCE din 1999, trupele rusești trebuiau să se retragă din teritoriul transnistrean până în anul 2002. 

Parlamentul a cerut Rusiei să-şi retragă trupele şi muniţiile de pe teritoriul ţării noastre. O declaraţie în acest sens a fost adoptată la propunerea Partidului Democrat din Moldova.

Parlamentul Republicii Moldova declară ca staționarea continuă a trupelor rusești și întărirea prezenței militare a acestora în partea de est a tării, constituie încălcări ale prevederilor constituționale privind independența, suveranitatea și integritatea teritorială și neutralitatea permanentă a Republicii Moldova.

Parlamentul consideră că menținerea pe teritoriul Republicii Moldova, a unui volum considerabil de muniții arme și echipament militar, reprezintă o amenințare constantă a securității și stabilității regionale și europene în general.

Parlamentul insistă pentru transformarea misiunii actuale de menținere a păcii, într-o misiune civilă cu mandat internațional. Și cere Federației Ruse să reia și să finalizeze procesul de retragere a trupelor sale precum și să-și retragă munițiile, armele și echipamentele militare de pe teritoriul Republicii Moldova.

Parlamentul se adresează către toate organismele internaționale și statele lumii, cu apelul de a susține inițiativa sa de păstrare a suveranității, independenței integrității teritoriale și neutralității Republicii Moldova precum și de a contribui la consolidarea eforturilor de pastrare a suveranității statului.

Share this!

Subscribe to our RSS feed. Tweet this! StumbleUpon Reddit Digg This! Bookmark on Delicious Share on Facebook

Leave a reply

*

*

Your email address will not be published. Required fields are marked *