Merele moldovenești din nou au fost întoarse de către Federația Rusă

Merele moldovenești din nou au fost întoarse de către Federația Rusă

 

Circa 20 de tone de mere din R. Moldova au fost întoarse din Rusia în urma verificărilor efectuate la punctul de control din regiunea Kursk.

Merele moldovenești urmau să ajungă la o fabrică din Breansk. Și asta după ce pe 25 octombrie 2017 un alt lot de mere din R. Moldova a fost întors acasă din aceleași motive.

Potrivit unui comunicat de presă plasat pe site-ul Serviciului Federal de Supraveghere Veterinară și Fitosanitară, „în lotul de mere au fost depistate larve ale moliei orientale” (Grapholitha molesta Busck)”.

„În scopul neadmiterii pătrunderii pe teritoriul Federației Ruse a unității de carantină, importul lotului a fost interzis”, anunță serviciul rus.

Este deja al șaptelea caz înregistrat din luna iulie când Rosselihoznadzor interzice accesul pe teritoriul Rusiei a fructelor din Republica Moldova.

În timp ce Federația Rusă întoarce fructele, România le primește cu brațele deschise.

O companie din raionul Ialoveni a expediat primul camion de fructe proaspete în rețeaua de comerț Auchan Retail România. Livrarea este rezultatul eforturilor comune ale membrilor Asociației Moldova Fruct și PNUD Moldova de diversificare a piețelor de export și a categoriilor de cumpărători pentru fructele moldovenești.

În toamna anului 2016, producători și exportatori de fructe din cadrul Asociației au participat cu un stand comun la expoziția Indagra Food, cu suportul Guvernului României și al PNUD Moldova. Interacțiunea cu reprezentanții distribuitorului francez, stabilită atunci, a continuat cu vizite la livezile și facilitățile de ambalare din cadrul Asociației.

„Ne-am stabilit obiectivul să mărim în fiecare an cota de export pe piețele alternative, iar în acest sezon ne-a reușit să exportăm pe piața Uniunii Europene. E un drum ambițios, dar inevitabil, iar primul succes ne dă și mai multă încredere în calitatea produselor moldovenești și valoarea lor pe plan global”, afirmă Ion Ionaș, directorul companiei Ionextrans SRL.

Primii struguri și prune proaspete au apărut pe rafturile magazinelor la sfârșitul lunii octombrie 2017. Companiile planifică să extindă cooperarea și pentru categorii noi de fructe.

Auchan Retail România deține 33 de magazine format hipermarket și urmează să deschidă câteva sute de magazine de proximitate. Această categorie de magazine va comercializa categorii noi de produse, printre care și gustări porționate din fructe, segment în care producătorii de fructe din Moldova au deja experiență.

Share this!

Subscribe to our RSS feed. Tweet this! StumbleUpon Reddit Digg This! Bookmark on Delicious Share on Facebook

Leave a reply

*

*

Your email address will not be published. Required fields are marked *