Se extinde lista subiecților care vor trebui să declare averile

Se extinde lista subiecților care vor trebui să declare averile

 

Angajații Băncii Naționale a Moldovei și ai Comisiei Naționale a Pieței Financiare vor deveni subiecți ai declarării averilor și intereselor personale.

Mai exact, este vorba de membrii Consiliului de supraveghere, Comitetului executiv și angajații Băncii Naționale a Moldovei, și membrii/angajații Comisiei Naționale a Pieței Financiare. Prevederile sunt incluse într-un proiect de lege, supus consultărilor publice, prin care se propune completarea Legii cu privire la declararea averii și a intereselor personale.

Modificările propun ca și conducătorii, și șefii de subdiviziuni din cadrul autorităților, instituțiilor, organelor, organizațiilor, oficiilor sau agențiilor de stat, autonome, independente, de autoadministrare şi/sau de reglementare, să depună declarația. Această prevedere ar putea fi obligatorie și pentru conducărorii întreprinderilor de stat sau municipale, societăți pe acțiuni în care statul deține pachetul majoritar de acțiuni.

În prezent, subiecții declarării averilor sunt prevăzuți la art. 3 din Lege. Este vorba de:

  • persoanele care deţin funcţiile de demnitate publică prevăzute în anexa la Legea nr. 199 din 16 iulie 2010 cu privire la statutul persoanelor cu funcţii de demnitate publică;
  • membrii Consiliului de observatori al instituţiei publice naţionale a audiovizualului Compania ”Teleradio-Moldova”;
  • consilierii consiliilor săteşti (comunale), orăşeneşti (municipale), raionale;
  • deputaţii Adunării Populare a unităţii teritoriale autonome Găgăuzia;
  • membrii Consiliului Superior al Magistraturii şi ai Consiliului Superior al Procurorilor din rândul profesorilor;
  • membrii nepermanenți ai Comisiei Electorale Centrale;
  • conducătorii organizațiilor publice şi adjuncţii acestora;
  • personalul din cabinetele persoanelor cu funcţii de demnitate publică;
  • funcționarii publici, inclusiv cei cu statut special;
  • membrii Consiliului de Integritate;
  • membrii colegiilor/comisiilor de admitere în profesie, de evaluare,  disciplinare și/sau de etică a profesiilor conexe justiției.

Documentul mai prevede modificări la art. 4, care se referă la obiectul declarării. În prezent, legea prevede că subiectul declararii trebuie să indice și calitatea de membru al organelor de conducere, administrare, revizie sau control în cadrul unor organizaţii necomerciale sau societăţi comerciale. La fel, trebuie să declare calitatea de asociat, de acţionar sau de membru în cadrul unui agent economic, al unei organizații necomerciale sau organizații internaționale. Modificările, care se propun, vizează membrii familiei subiectului sau concubinul/concubina, care, la fel, vor trebuie să declare calitatea de membru.

Share this!

Subscribe to our RSS feed. Tweet this! StumbleUpon Reddit Digg This! Bookmark on Delicious Share on Facebook

Leave a reply

*

*

Your email address will not be published. Required fields are marked *