Peste 80% din populație susține introducerea uniformelor școlare

Peste 80% din populație susține introducerea uniformelor școlare

 

Ministerul Educației, Culturii a elaborat un chestionar prin care dorește să afle părerea elevilor, părinților și profesorilor cu privire la necesitatea introducerii uniformei școlare.

În urma realizării chestionării s-a constat că peste 80% dintre respondenți sunt pentru introducerea uniformelor, în timp ce 18% sunt contra.

ondajul a fost realizat în perioada 17 aprilie – 2 mai pe un eșantion de 300 de mii de respondenți cu vârsta cuprinsă între 7 și 74 de ani.

„Raportul dintre cei care ar susține introducerea uniformelor și cei care ar fi împotrivă înclină balanța de o manieră determinantă în favoare celor care susțin ideea”, a spus Monica Babuc, ministru al Educației.

Potrivit datelor colectate în urma realizării sondajului, peste 70% dintre respondenți consideră că uniforma școlară e percepută ca un semn care îl va face pe elev mai disciplinat și îl vor face să se simtă egal între egali, în timp ce aproape 17% susțin că uniforma îl va lipsi pe elev de personalitate.

Cât privește designul uniformei, 37% dintre cei chestionați consideră că acest trebuie să fie unic la nivel de instituție, iar 32% cred că trebuie să fie unic la nivel de țară.

„Există opinii care din start consideră că uniforma ar fi o povară pe umerii părinților. Odată cu introducerea uniformei nu putem vorbi de cheltuieli suplimentare. Din contra, unificarea unor cerințe ar putea duce la scăderea cheltuielilor. Prețul estimativ pentru o uniformă pentru băieți (sacou și pantaloni), variază de la 700 până la 1500 de lei, iar pentru fete (sacou și fustă), variază de la 650 la 1450 de lei. Acestea sunt prețuri estimative, însă care nu depășesc costurile pe care le achită părinții ani de an”, a mai adăugat Monica Babuc.

Ministrul Educației a mai menționat că în țară sunt peste 17 mii de elevi care provin din familii socialmente vulnerabile: „Pentru acest număr de elevi achitarea din bugetul de stat pentru procurarea uniformei ar însemna circa 18 milioane de lei”.

Decizia despre introducerea uniformei școlare urmează a fi luată după discuții la nivel politic, în Parlament și la Guvern, precum și cu societatea civilă.

De cealaltă parte, experții susțin că achiziționarea în fiecare an a unui set de uniformă școlară nouă – implică cheltuieli suplimentare semnificative pentru părinți. Potrivit Expert-Gru, prețul unui set școlar complet (toamnă-primăvară și iarnă, inclusiv cu haine de schimb), cumpărat o dată pe an, ar însemna pentru părinți cheltuieli obligatorii cu mult peste 2 mii – 3 mii lei pentru fiecare copil – ori acest cost este foarte mare comparativ cu nivelul salariul minim din Republica Moldova.

Potrivit specialiștilor, între cele două extreme (cu sau fără uniformă), se recomandă ca Ministerul Educației să adopte o cale de mijloc – doar un regulament general privind adoptarea unui cod vestimentar în școli, iar decizia de a adopta sau nu suplimentar o uniformă școlară unică – să rămână la discreția fiecărei școli, în anumite condiții permise de regulamentul Ministerului Educației. Astfel, școlile vor avea autonomie și vor putea ține cont de situația din fiecare comunitate, de opinia părinților și elevilor din acea școală.

Menționăm că, introducerea uniformelor școlare este o inițiativă a democraților anunțată de purtătorul de cuvânt al PD, Vitalie Gamurari, după breafingul săptămânal al partidului.

Share this!

Subscribe to our RSS feed. Tweet this! StumbleUpon Reddit Digg This! Bookmark on Delicious Share on Facebook

Leave a reply

*

*

Your email address will not be published. Required fields are marked *