Beneficiarii ajutorului social vor fi obligate să muncească în folosul societății

Beneficiarii ajutorului social vor fi obligate să muncească în folosul societății

 

Persoanele apte de muncă,  care beneficiază de ajutor social, vor fi obligate să lucreze în folosul comunităţii. Prevederea se regăseşte într-un proiect de lege al Ministerului Muncii.

Mai mulţi oameni dintr-un sat din raionul Ialoveni au luat-o înaintea autorităţilor şi, ca răsplată pentru compensaţiile de la stat, mai gospodăresc prin localitate.

Localnicii din satul Moleşti, care beneficiază de ajutor social de la stat, pot servi drept exemplu pentru multă lume. Înainte de Paşte, ei au făcut curat în tot satul, au văruit bordurile și au sădit flori. A fost răsplata lor pentru asistenţa socială primită din partea autorităţilor. Printre aceştia este şi Maria Munteanu, invalid de gradul II. Femeia spune că  beneficiază de ajutor social deja de cinci ani.

„Noi suntem de acord, trebuie fiecare să ajutăm că aici în sat ca să fie curat şi frumos trebuie să ne implicăm toţi din satul Moleşti, nu numai primarul sau primăria”, a spus beneficiar de ajutor social, Maria Munteanu.

Exemplul femeii a fost molipsitor.

„Noi cum locuim la centru de multe ori suferim după sărbători. Sticle stricate peste tot, pungi de la îngheţată sau răsărită şi cred că se va menţine şi curăţenia”.

„Chiar mama mea este una dintre aceste persoane. A fost, a ajutat, a fost înainte de Paşte, a dat cu var, a făcut ordine şi asta eu cred că este un lucru foarte bun”.

Primarul satului Moleşti spune că a luat această decizie, pentru a-i face pe unii dintre consătenii săi să înţeleagă că şi puţinii bani, oferiţi de stat, trebuie munciţi

„30 la sută primesc aceste ajutoare nemeritate, fiindcă sunt apţi de muncă, dar respectiv documentaţia pe care o prezintă ei este veridică. Din cei care au fost solicitaţi pentru muncă nu a fost nici unul care să opună rezistenţă sau să nu vrea. Adică este conştient de faptul că primeşte nişte bani care într-un fel sau altul trebuie meritaţi”, a spus primarul satului Moleşti, Mihail Catan.

Potrivit reprezentanţilor  Ministerului Muncii, numărul de ore, pe care beneficiarii vor trebui să le muncească în folosul comunităţii, va fi calculat în funcţie de valoarea ajutorului social.

„Numărul de ore nu va putea depăţi acel număr de ore prevăzut de legislaţia muncii. Aceste activităţi comunitare vor fi organizate în baza unui plan, plan care va fi aprobat de către Consiliile locale şi persoana va fi implicată în activităţi comunitare în dependenţă de profilul său”, a spus viceministru al Muncii, Viorica Dumbrăveanu.

Potrivit Ministerul Muncii, în 2016, de ajutor social au beneficiat circa 90 de mii de familii, iar alte peste 190 de mii au primit compensaţii pentru perioada rece a anului.

Share this!

Subscribe to our RSS feed. Tweet this! StumbleUpon Reddit Digg This! Bookmark on Delicious Share on Facebook

Leave a reply

*

*

Your email address will not be published. Required fields are marked *