BNM explică cine este de vină pentru aprecierea leului

BNM explică cine este de vină pentru aprecierea leului

 

Banca Națională a Moldovei susține că aprecierea monedei naționale survine pe fondul unui surplus de valută în piață, în condițiile unei oferte mai mari de valută.

De la începutul acestui an și până pe 15 mai 2017, cursul leului moldovenesc față de dolarul american a înregistrat o creștere cu circa 6,54% și cu 2,78% față de euro, anunță Banca Națională a Moldovei (BNM), transmite radio noroc.

Pe piaţă este prea multă valută

Potrivit BNM, aprecierea monedei naționale "survine pe fondul unui surplus de valută în piață, în condițiile unei oferte mai mari de valută din partea populației și exportatorilor, care depășește cererea și necesitățile importatorilor". 

"Astfel, pe parcursul primelor trei luni, a fost înregistrată o creștere a transferurilor de mijloace bănești în favoarea persoanelor fizice cu circa 12,65% (251,77 milioane dolari) comparativ cu perioada similară a anului precedent.

La fel ca în anul 2016, ritmul de creștere a exporturilor îl depășește pe cel al importurilor. Luând în considerație reorientarea geografică a exporturilor spre UE și structura valutară a acestora, se observă o creștere a ponderii euro în comerțul exterior. Astfel, este de notat că aprecierea leului moldovenesc față de euro a fost în proporție mai redusă comparativ cu dolarul SUA, care a marcat un trend descendent și față de alte valute regionale, precum leul românesc și rubla rusească", explică BNM.

BNM nu prevede cumpărarea excesului de valută pe piața internă

Autoritatea bancară susţine că ţinând cont de lichiditatea excesivă din sectorul bancar și nivelul înalt al rezervelor internaționale, politica monetară a BNM nu prevede, deocamdată, cumpărarea integrală a excesului de valută pe piața internă.

Banca Națională mai precizează că se va concentra în continuare pe obiectivul său fundamental - stabilitatea prețurilor interne conform strategiei țintirii inflației. În același timp, banca centrală monitorizează în permanență evoluția pieței valutare interne și intervine în caz de necesitate pentru a nu permite o volatilitate excesivă a cursului de schimb și o evoluție speculativă a acestuia.

De notat că pe 15 mai 2017, cursul oficial al dolarului pepiaţa valutară a Moldovei a constituit 18,67 lei, fiind cel mai mic din 28 iulie 2015. În acelaşi timp cursul monedei unice europene a constituit 20,33 lei, fiind cel mai scăzut din 4 iunie 2015. 

Experţii de pe piaţa valutară susţin că o apreciere prea semnificativă a leului va avea efecte negative asupra economiei moldoveneşti şi nu poate stopa creşterea preţurilor. 

Share this!

Subscribe to our RSS feed. Tweet this! StumbleUpon Reddit Digg This! Bookmark on Delicious Share on Facebook

Leave a reply

*

*

Your email address will not be published. Required fields are marked *