Câți bani vreau postpoliticienii moldoveni să primească de la PD

Câți bani vreau postpoliticienii moldoveni să primească de la PD

 

Liberalii şi-au respectat promisiunea. Munteanu şi Fusu şi-au dat demisia, titrează Jurnal de Chișinău.

Iar Nicolae Negru scrie în Ziarul Național că „retragerea în opoziție nu salvează PL de moarte „definitivă”, ci, dimpotrivă, îi grăbește „obștescul sfârșit”. Pe de altă parte, scrie autorul, nici ministrul Transportului Iurie Chirinciuc și, cu atât mai mult, primarul capitalei Dorin Chirtoacă nu erau arestați dacă exista pericolul ca retragerea liberalilor să provoace alegeri anticipate. Reacția PD la plecarea PL este de o calmitate sfidătoare soră cu aroganța. Plahotniuc nici măcar nu s-a obosit să discute cu Ghimpu acest subiect și nici nu a convocat ședința partidului său, comentează autorul. Potrivit lui Nicolae Negru, liderul PD a anticipat reacția lui Ghimpu, pregătindu-se din timp, și poate chiar și-a dorit-o. Dar crede el că eliminarea PL e benefică pentru guvernare”? – se întreabă autorul.

Și Adevărul comentează că Plahotniuc şi-a făcut calculele atunci când, prin arestarea lui Chirtoacă, a provocat ieşirea PL de la guvernare. ”El a înţeles ceva esenţial pentru el. Şi anume, că libertatea şi poziţia sa sunt garantate numai dacă nu cedează din mână instrumentul prin care controlează Procuratura. Iar acest instrument este majoritatea parlamentară. Autorul crede că această ieşire subţiază, dar nu periclitează majoritatea, pentru că are în buzunar altă combinaţie, prin care să o refacă, dar fără participarea lui Dodon. Căci dacă intră Dodon în combinaţie, printr-o nouă majoritate sau prin alegeri anticipate, balanţa se dezechilibrează, iar accesul preşedintelui la butoanele Procuraturii se va solda, inevitabil, cu arestarea lui Vlad Plahotniuc”.

Timpul scrie că deși „există multe plângeri împotriva unui primar care trebuie să se ocupe de cel mai mare oraș al țării cu un buget de cinci ori mai mic decât cel al Iașului… trebuie să ținem cont de un curs logic: dacă scoți ceva, ce pui în loc? Autoarea scrie că povestea de la Președinție e pe punctul să se repete și la Primărie. Toți avem nemulțumiri legate de Primărie, suntem însă pregătiți să îl înlocuim pe Chirtoacă? Va fi mai bun noul primar? Nu cumva ne grăbim să dăm de pământ cu ultima redută proeuropeană?”- se întreabă Timpul.

În același ziar, jurnalistul Pavel Păduraru susține că „Votul uninominal va înmulți numărul damelor de cartier. Pe toți morții politicii noastre sau, mai delicat vorbind, pe toți postpoliticienii moldoveni, i-a înviat uninominalul, adică intenția tandemului PD-PSRM de a schimba sistemul electoral. Mulți își fac planuri despre câți bani vor cere de la PD când vor ajunge în Parlament”.

Share this!

Subscribe to our RSS feed. Tweet this! StumbleUpon Reddit Digg This! Bookmark on Delicious Share on Facebook

Leave a reply

*

*

Your email address will not be published. Required fields are marked *