Discuțiile iau o altă amploare în urma referendumului eşuat din Chişinău

Discuțiile iau o altă amploare în urma referendumului eşuat din Chişinău

 

Referendumul privind demiterea primarului Dorin Chirtoacă au provocat discuţii aprinse între exponenţii diferitor partide politice.

În timp ce liberalii consideră că acest plebiscit a fost o răsplată oferită PSRM de către PDM pentru susţinerea sistemului electoral mixt, socialiştii spun că acest scrutin a arătat cine sprijină puterea şi cine este contra ei.

Declaraţiile au fost făcute în cadrul emisiunii „Butonul roşu” de la postul public de televiziune, transmite IPN.  Vicepreşedintele Partidului Liberal Valeriu Munteanu susţine că referendumul a constituit o răsplată oferită PSRM-ului pentru votarea legii privind sistemul electoral mixt. 

„Acest referendum a fost o etapă din opera de guvernare comună a celor de la PDM şi PSRM şi a fost răsplata dată de Partidul Democrat pentru Partidul Socialiştilor pentru faptul că au votat sistemul mixt, violând dramul de democraţie care a mai rămas în Republica Moldova”, spune Valeriu Munteanu.

Vicepreşedintele Partidului Acţiune şi Solidaritate Mihai Popşoi spune că PSRM nu putea aştepta un rezultat mai mare la referendum doar dacă sperau naiv că partidul Maiei Sandu va participa la scrutin. 

„Alegătorii au înţeles că acest joc de culise a fost aranjat de PDM şi PSRM, rezultatul este cel pe care l-am văzut cu toţii”, a menţionat Mihai Popşoi. 

Potrivit lui, actualmente, soarta Primăriei Chişinău este în mâinile a două persoane: Vlad Plahotniuc şi Dorin Chirtoacă. În mâinile liderului democraţilor – prin intermediul primarului interimar Silvia Radu, care este afiliată PDM-ului, consideră Mihai Popşoi, iar în mâinile lui Dorin Chirtoacă – pentru că acesta ar putea să-şi dea demisia, dacă ar dori.

Deputatul Partidului Socialiştilor Bogdan Ţîrdea e de părere că acest referendum a demonstrat foarte clar cine este contra puterii şi cine a sprijinit această putere, boicotându-l. 

„La prima vedere, este regretabil acest rezultat. Partidele puterii au reuşit să intimideze populaţia, să o manipuleze şi să păstreze puterea în mâinile Partidului Democrat. Totodată, acest referendum a produs o fisură foarte puternică în cadrul dreptei şi a puterii pentru că a demonstrat foarte clar prin ce metode ei încearcă să acapareze puterea”, a notat Bogdan Ţîrdea.

Pavel Postică, director de programe „Promo-LEX”, a menţionat că un sondaj de opinie efectuat recent arată că în Republica Moldova actualmente se înregistrează cea mai mare frică a cetăţenilor să vorbească în public despre preferinţele lor politice. 

„Şi atunci când, la referendum, a fost scos un subiect care tangenţial ar arăta preferinţele politice ale alegătorilor, pur şi simplu, cred eu, oamenii s-au speriat”, a specificat Pavel Postică. 

Reprezentantul „Promo-LEX” spune că este important să se recunoască faptul că fiecare partid a mers cu o agendă ascunsă în acest referendum, alta decât cea declarată în întrebarea suspusă plebiscitului.

Referendumul pentru demiterea primarului general suspendat Dorin Chirtoacă a avut loc duminică, 19 noiembrie. Scrutinul nu a fost validat pentru că la urnele de vot s-au prezentat 17,54% din alegătorii înscrişi pe listele electorale, iar pentru validarea plebiscitului se cerea o prezenţă de minimum 33,3%.

Share this!

Subscribe to our RSS feed. Tweet this! StumbleUpon Reddit Digg This! Bookmark on Delicious Share on Facebook

Leave a reply

*

*

Your email address will not be published. Required fields are marked *