Exporturile de mărfuri moldovenești semnificativ au crescut

Exporturile de mărfuri moldovenești semnificativ au crescut

 

Exporturile către UE au început să crescă în anul 2016, astfel, comparativ cu anul precedent, exportările au crescut cu peste 9 %.

Aceasta arată datele  studiului ”Impactul Acordului de Comerț Liber asupra comerțului din R. Moldova, inclusiv rolul investițiilor străine directe în economie”, realizat de către expertul german Ricardo Giucci și prezentat deputaților Legislativului.

Studiul remarcă o reorientare vizibilă a exporturilor Republicii Moldova către piața UE. Potrivit statisticilor oficiale, în 2016, exporturile către UE constituiau circa 2/3 din total, prevalând bunurile, însă și serviciile au avut un rol important. Produsele legumicole, produsele alimentare fabricate, textilele, mașinile și echipamentul reprezintă peste 70% din totalul exporturilor de bunuri. La capitolul exporturi de servicii sunt remarcate trei sectoare: transporturi, călătorii și servicii de comunicații.

„Implementarea Acordului de Comerț Liber este un proces continuu de armonizare cu normele UE, care ar putea dura până la 10 ani. În timpul acestui proces de lungă durată, vor apărea factori adiționali ce vor contribui la exporturi mai mari către UE. Este vorba de costuri mai joase pentru companiile moldovenești, acces mai larg pe piața europeană în special pentru produsele alimentare și atragerea investițiilor reale în Republica Moldova”, a menționat expertul german.

Ricardo Giucci estimează că, în următoarea perioadă, exporturile către UE vor crește în continuare, cu suportul Acordului de Comerț Liber, susținând dezvoltarea economică a țării. Totodată, autoritățile Republicii Moldova sunt îndemnate să continue implementarea Acordului de Comerț Liber cu UE.

Share this!

Subscribe to our RSS feed. Tweet this! StumbleUpon Reddit Digg This! Bookmark on Delicious Share on Facebook

Leave a reply

*

*

Your email address will not be published. Required fields are marked *