În Moldova a fost deschis primul laborator de biocombustibili

În Moldova a fost deschis primul laborator de biocombustibili

 

Producătorii de biocombustibil din țată au posibilitatea să ajungă pe pieţe noi de desfacere datorită certificatelor de calitate eliberate de noul laborator acreditat să testeze parametrii fizici şi chimici ai biocombustililului.

Laboratorul de biocombustibili solizi, din cadrul Universităţii Agrare, a fost acreditat acum un an datorită echipamentului performant, în valoare de 100 de mii de euro, acordat cu sprijinul financiar al Uniunii Europene, în cadrul Proiectului Energie şi Biomasă.

În cadrul unui club de presă, Alexandre Darras, manager de proiecte la Delegaţia Uniunii Europene, a declarat că Proiectul Energie şi Biomasă, finanţat de Uniunea Europeană, a creat toate condiţiile pentru ca biocombustibilul produs în Moldova să fie de înaltă calitate, în situaţia în care, la etapa iniţială a proiectului, anume calitatea proastă a biocombustibilului reprezenta un risc pentru a stopa proiectul. Calitatea biocombustibilului este un factor-cheie pentru dezvoltarea cu succes a pieţei energiei din biomasă în Republica Moldova, scrie IPN.

Directorul Laboratorului de biocombustibili solizi, Grigore Marian, a comunicat că producătorii au posibilitatea să verifice parametrii biocombustibililor şi să concureze nu doar la capitolul preţ, ci şi calitate.

Consultantul naţional al Proiectului Energie şi Biomasă, Sergiu Robu, a spus că numărul beneficiarilor care folosesc biocombustibili în calitate de agent termic este în continuă creştere. Peste 200 de grădiniţe, şcoli şi centre comunitare din ţară au instalate centrale termice pe biomasă din fondurile europene ale Proiectului Energie şi Biomasă. De asemenea, o mie de familii îşi încălzesc casele cu energie verde datorită suportului acordat de Uniunea Europeană. Doar beneficiarii Proiectului Energie şi Biomasă solicită anual o cantitate de minimum 30 de mii de tone de biocombustibil. Creşterea cererii a condus la creşterea numărului de afaceri de producere a brichetelor şi peletelor, acestea ajungând la cifra de aproape 100.

Nicolae Drăgan, proprietarul unei întreprinderi de producere a brichetelor, susţine că testările de laborator îi permit să îmbunătăţească biocombustibilul produs. „Anterior exportam biocombustibil în unele ţări ale UE şi eram nevoiţi să efectuăm certificarea peste hotare. Acum, avem acest laborator la Chişinău, unde putem obţine certificatele de calitate mai uşor din punct de vedere logistic şi mai ieftin”, a spus producătorul.

Cerinţele privind calitatea biocombustibilului au fost armonizate cu cele ale Uniunii Europene în anul 2012, când Republica Moldova a adoptat 37 de standarde naţionale privind calitatea biocombustibililor solizi şi Regulamentul cu privire la biocombustibilul solid, care prevede necesitatea certificării acestora.

Proiectul Energie şi Biomasă, etapa a doua, este un proiect de trei ani  (2015-2017), cu un buget total de 9,41 milioane de euro acordate de Uniunea Europeană. Proiectul este implementat de Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare.

Share this!

Subscribe to our RSS feed. Tweet this! StumbleUpon Reddit Digg This! Bookmark on Delicious Share on Facebook

Leave a reply

*

*

Your email address will not be published. Required fields are marked *