În Moldova au început lucrările silvice de toamnă

În Moldova au început lucrările silvice de toamnă

 

În luna octombrie în fondul forestier gestionat de catre Agenția Moldsilva a început recoltarea masei lemnoase care se va desfășura pîna la 31 decembrie.

Volumul de masă lemnoasă ca lemn de foc planificat spre recoltare de catre întreprinderile silvice subordonate este de circa 145 mii, m3 inclusiv, specii tari (stejar, salcîm, frasin, etc.) - 115 mii, m3 și 30 mii, m3 specii moi (salcie, tei, plop, etc.), fiind mai mult decît în perioada similară a anului 2016, cînd a fost recoltat un volum de 121 mii m3.

În contextul reglementării comercializării masei lemnoase recoltate în cadrul entităţilor silvice, Agenţia „Moldsilva" a elaborat Metodologia formării, aplicării și reglementării preţurilor de comercializare a produselor lemnoase, acceptate prin ordin intern. 

Conform metodologiei respective, în cadrul întreprinderilor subordonate au fost aprobate cataloagele de preţuri de comercializare a masei lemnoase. Astfel, preţul mediu (pe ramură) de comercializare a lemnului de foc (inclusiv TVA) constituie:

-specii ţari (cu lungimea de 1,0 m) - 546,03 lei, pentru un metru ster, (780,04 lei/ m3);

-specii moi (cu lungimea de 1,0 m) - 294,97 lei; pentru un metru ster, (421,39 lei/ m3).

În procesul lucrărilor de exploatare a masei lemnoase, în afară de lucrările care includ doborârea şi fasonarea sortimentală se execută şi lucrări suplimentare (colectare, transportare etc.), costul cărora este inclus în preţul final de comercializare a sortimentelor respective.

Totodată Moldsilva informează că în această toamnă Agenția va crea culturi silvice în fondul forestier pe o suprafață de aproximativ 540 de ha din totalul anului 2017 de 934 ha, deoarece o parte din acestea au fost efectuate în primăvară - 394 ha, iar lucrările de ajutorare a regenerării naturale vor fi executate pe o suprafață de 250 de ha din totalul acestui an de 2938 ha, dintre care 2688 ha au fost efectuate în primăvara curentă. 

Share this!

Subscribe to our RSS feed. Tweet this! StumbleUpon Reddit Digg This! Bookmark on Delicious Share on Facebook

Leave a reply

*

*

Your email address will not be published. Required fields are marked *