Mărțișorul a fost înscris în patrimoniul cultural al umanității UNESCO

Mărțișorul a fost înscris în patrimoniul cultural al umanității UNESCO

 

Comitetul UNESCO a votat înscrierea dosarului multinațional „Practicile culturale asociate zilei de 1 Martie” pe lista Patrimoniului Cultural al Umanității.

La lucrările Comitetului ce are loc în Republica Coreea, în perioada 4-8 decembrie 2017, Republica Moldova este reprezentată de Secretarul de Stat al Ministerului Educației, Culturii și Cercetării, Andrei Chistol.

În alocuțiunea sa, secretarul de stat Andrei Chistol a evidențiat valoarea de simbol a Mărțișorului, comună pentru Republica Moldova, România, Bulgaria și FYROM (Macedonia), simbol care de-a lungul secolelor a reușit să transmită un mesaj puternic de speranță și renaștere. De asemenea, Andrei Chistol și-a exprimat încrederea că, alături de colindatul de ceată bărbătească și de tehnica țesutului de scoarțe, recent incluse pe lista UNESCO, sărbătoarea Mărțișorului va reprezenta un element esențial în promovarea și salvgardarea patrimoniului cultural național, atât la nivel local, cât și internațional.

Astfel, în baza dosarului depus de Republica Moldova, România, Bulgaria și Macedonia, experţii internaţionali ai Comitetului Interguvernamental UNESCO au apreciat valoarea universală de necontestat a „Practicilor culturale asociate zilei de 1 Martie” și a rolului pe care îl au în îmbogățirea diversității culturale și promovarea comunităților locale.

În afară de „Practicile culturale asociate zilei de 1 Martie”, Republica Moldova se poate mândri cu introducerea a altor 2 elemente: „Colindatul de ceată bărbătească în România și Republica Moldova“ (2013) și „Tehnicile tradiționale de realizare a scoarței în România și Republica Moldova” (2016).

Share this!

Subscribe to our RSS feed. Tweet this! StumbleUpon Reddit Digg This! Bookmark on Delicious Share on Facebook

Leave a reply

*

*

Your email address will not be published. Required fields are marked *