Medicii din R.Moldova vor putea face stagii gratuite, în Turcia

Medicii din R.Moldova vor putea face stagii gratuite, în Turcia

 

Medicii din țara noastră vor face stagii gratuite în instituții medicale din Republica Turcia.

Potrivit Ministerului Sănătății, instruirea se va desfășura în cadrul unui nou program de colaborare, care urmează să fie semnat între ministerele sănătății din Moldova și Turcia. Subiectul a fost discutat ieri, 23 mai, de către ministrul Sănătății, Ruxanda Glavan, și ministrul Sănătății din Turcia, Recep Akdag, în cadrul reuniunii Adunării Mondiale a Sănătății.

Planul de acțiuni între ministerele sănătății din Moldova și Turcia va fi implementat în perioada 2017-2020. Documentul prevede instruirea medicilor în domeniile asistenței medicale prespitalicești, neurochirurgie, chirurgiei cardiovasculare, endovasculare și ortopedie. De stagieri vor beneficia și specialiștii în sănătate publică.De asemenea,  Ruxanda Glavan a avut o întrevedere bilaterală cu ministrul Sănătății din Germania, Hermann Grohe. Oficialul a declarat că va susține autoritățile din țara noastră în procesul de implementare a reformei spitalicești.

În același timp, Hermann Grohe a apreciat calitatea asistenței medicale oferită pacienților din  Republica Moldova. În acest scop,  au fost implementate mai multe acțiuni, în perioada 2014-2017, cu suportul financiar al Guvernului Germaniei.

Totodată, cu ministrul Sănătății din Belarus, Valerii Malashko, Ruxanda Glavan a discutat despre extinderea cooperării bilaterale în transplantologie, cardiochirugie, oncologie și instruire medicală.

În prezent, ministerele Sănătății din  Republica Moldova și Belarus colaborează  în domeniile controlului calităţii preparatelor medicamentoase, recunoaşterii reciprocă a protocoalelor tehnice și medicale de laborator și a certificatelor igienice a mărfurilor.

Amintim că, ministrul Sănătății, Ruxanda Glavan,  participă la cea de-a 70-a reuniune a Adunării Mondiale a Sănătății. Evenimentul se desfășoară la Geneva, Elveția,  în perioada 21-25 mai. În cadrul adunării va fi aleasă noua conducere a  Organizației Mondiale a Sănătății.

Share this!

Subscribe to our RSS feed. Tweet this! StumbleUpon Reddit Digg This! Bookmark on Delicious Share on Facebook

Leave a reply

*

*

Your email address will not be published. Required fields are marked *