Mierea din Moldova este tot mai apreciată peste hotare

Mierea din Moldova este tot mai apreciată peste hotare

 

Potrivit Asociaţiei apicultorilor, timp de 10 ani, exportul a crescut de 14 ori: de la 245 de tone până la 3440, anul acesta.

În acelaşi timp, reprezentanţii Ministerului Agriculturilor spun că potenţialul acestui sector este mult mai mare. Astfel, exporturile ar putea să crească şi mai mult, dacă apicultorii ar aplica granturi străine şi ar moderniza procesul de producere a mierii.

Nicolae Haruţa din Durleşti este apicultorul în a treia generaţie. Anual, el culege aproape patru tone de miere, dintre care peste trei sunt exportate. Producţia lui este apreciată în Germania, Franţa şi Italia. Mierea produsă de el este şi pe placul moldovenilor.

Bărbatul spune că mierea produsă de el este ecologic pură. iar pentru a obţine acest rezultat, este nevoie de multă muncă şi cunoştinţe. Totuşi, apicultorul susţine că producţia este vândută peste hotare cu preţuri prea mici.

Conducerea Asociaţiei apicultorilor confirmă că preţurile mici pentru export constituie cea mai importantă problemă, ce urmează a fi soluţionată. În acest sens este nevoie de modernizarea sectorului.

La rândul lor, reprezentanţii Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Regionale au definitivat Programul naţional de dezvoltare a apiculturii pentru următorii cinci ani.

De asemenea, conducerea instituţii îndeamnă producătorii de miere să acceseze programe pentru modernizarea domeniului.

Preţul unui kilogram de miere pentru export variază între 30 şi 80 de lei.

Share this!

Subscribe to our RSS feed. Tweet this! StumbleUpon Reddit Digg This! Bookmark on Delicious Share on Facebook

Leave a reply

*

*

Your email address will not be published. Required fields are marked *