Militarii prin contract vor putea deţine cetăţenia altor state

Militarii prin contract vor putea deţine cetăţenia altor state

 

Militarii Armatei Naţionale care îşi fac serviciul prin contract vor putea deţine şi cetăţenia altor state, lucru interzis până acum.  

De acest drept se vor bucura şi studenţii instituţiilor de învăţământ superior militar. 

Un proiect de lege în acest sens a fost votat de către aleşii poporului. Guvernul, care este autorul proiectului, face referire în nota informativă la decizia Curţii Constituţionale de la sfârşitul lunii ianuarie, prin care a declarat neconstituţională interdicţia de a deţine cetăţenia altui stat decât a Republicii Moldova pentru militarii prin contract şi studenţii instituţiilor de învăţământ militar superior.  Atunci, Curtea a menţionat că aceste limitări nu sunt proporţionale scopului asigurării loialităţii faţă de stat, afectând dreptul la muncă şi la studii, contrar prevederilor constituţionale.

Sesizarea pentru verificarea constituţionalităţii unor prevederi din Legea cu privire la statutul militarilor a fost depusă de către avocatul poporului, Mihail Cotorobai. În opinia „ombudsmanului”, aceste restricţii îngrădeau dreptul cetăţeanului la dubla cetăţenie.

Share this!

Subscribe to our RSS feed. Tweet this! StumbleUpon Reddit Digg This! Bookmark on Delicious Share on Facebook

Leave a reply

*

*

Your email address will not be published. Required fields are marked *