PDM a propus un proiect de combatere a emisiunilor ruse în Moldova

PDM a propus un proiect de combatere a emisiunilor ruse în Moldova

 

Partidul Democrat din Moldova va propune introducerea proiectului de lege privind modificarea Codului audiovizualului.

Inițiativa, semnată de deputații PDM și PPE, are scopul să securizeze spațiul informațional, prin limitarea difuzării și retransmisiei pe teritoriul Republicii Moldova a emisiunilor informațional-analitice, politice, militare, din state care nu au ratificat Convenția europeană cu privire la televiziunea transfrontalieră. 

Inițiativa nu prevede închiderea unor televiziuni, ci doar eliminarea programelor de propagandă.

În mare parte, proiectul de lege se referă la televiziunile din Rusia, deoarece această ţară nu a ratificat Convenția Europeană care stabileşte reguli comune de difuzare a informaţiilor.

"Proiectul are drept obiectiv lupta cu propaganda și manipularea din exteriorul țării, care poate aduce grave prejudicii securității informaționale a statului și cetățenilor săi.

Această inițiativă se referă strict la limitări ce țin de emisiunile informativ-analitice și nu va afecta în nici un fel retransmiterea pe teritoriul Republicii Moldova a programelor de divertisment sau a altor tipuri de programe ale posturilor de televiziune din afara țării care nu au ratificat Convenția europeană cu privire la televiziunea transfrontalieră", se arată în comunicatul emis de PDM.

Proiectul PDM prevede sancţiuni de la 40.000 până la 70.000 de lei. În cazul abaterilor repetate, amenda se ridică la o 100.000 de lei, iar pedeapsa cea mai aspră, aplicată de CCA, va fi retragerea licenţei.

Şi Ucraina a adoptat mai multe reforme, cu scopul de a se proteja de influența străină. Recent, Rada de la Kiev a implementat o lege similară celei pe care o propun autorităţile de la Chişinău, care reglementează volumul de emisiuni în limba de stat. Posturile radio și TV sunt obligate să difuzeze 75 la sută din timpul de emisie în limba ucraineană. 

După anexarea Crimeei și începutul războiului din estul țării, conducerea Ucrainei a început să lupte activ împotriva propagandei ruse.

În 2015, Rada de la Kiev a scos în afara legii simbolurile, numele, filmele și cântecele comuniste, în încercarea de a se detaşa de trecutul sovietic.  

Până în prezent, autoritățile ucrainene au doborât peste 1.300 de monumente ale lui Vladimir Lenin și ale lui Iosif Stalin.

Anul trecut, deputații Radei Supreme au votat un proiect de lege care interzice distribuirea lucrărilor care promovează autoritățile din Rusia și susțin ocuparea Crimeei.

Totodată, a fost creată o listă neagră a oamenilor de cultură din Rusia care susțin autoritățile de la Moscova și militează pentru recunoașterea anexării peninsulei Crimeea.

Până în prezent, 77 de posturi de televiziune rusești au fost interzise pe teritoriul Ucrainei.

Unul dintre motive este că majoritatea acestor canale, în timp ce prezintă prognoza meteo, arată pe hartă Crimeea ca parte componentă a Rusiei.

Share this!

Subscribe to our RSS feed. Tweet this! StumbleUpon Reddit Digg This! Bookmark on Delicious Share on Facebook

Leave a reply

*

*

Your email address will not be published. Required fields are marked *