Pepenii verzi au invadat piețele Moldovei

Pepenii verzi au invadat piețele Moldovei

 

Pepenii verzi și zămoșii au invadat piețele din Cernăuți. Aceste fructe de sezon sunt la mare căutare, iar comercianții intermediari își scot marfa la vedere la tot pasul.

Un kilogram de harbuz costă în jur de 5-6 grivne, iar zămoșii ajung la 10-15 grivne. În mare parte aceste fructe sunt cultivate în regiunea Herson. Chiar dacă analizele de laborator arată că totul e în regulă, în ultima perioadă numărul cazurilor de intoxicare cu pepene verde sau zămos este în creștere. Medicii confirmă că printre fructele de sezon din piețe există multă otravă și nu putem avea încredere că acestea pot fi tot atât de bune după cum arată. Doamna Carolina T. din Cernăuți a cumpărat zilele trecute la una din piețele din oraș un harbuz de toată frumusețea. ”Am avut o petrecere în familie. Am consumat toți din el. Eu am mâncat două felii, însă peste câteva ore mi s-a făcut rău. Soțul a chemat de urgență ambulanța și am fost transportată la spital. Am cheltuit o groază de bani pe medicamente și slavă Domnului că totul a trecut fără complicații mai grave. În loc de vitamine, cumpărăm otravă”, spune doamna Carolina.

Medicii nutriționiști recomandă populației să cumpere fructe doar în locurile autorizate și să nu se sfiască să ceară de la comercianți certificatul cu privire la calitatea produselor. Chiar dacă este un produs recomandat pentru organism, cu un conținut mare de minerale și vitamine, pepenele verde provoacă, de foarte multe ori, intoxicații serioase, dacă este injectat cu pesticide. Acești harbuji au în interior fâșii albe și gust impropriu. Importante sunt și condițiile de păstrare și comercializare a fructelor. De asemenea nu se recomandă cumpărarea produselor de la tarabele amplasate la marginea drumului, pentru că, de regulă, acești vânzători nu dețin autorizație de comercializare și nici certificat de inofensivitate. Aproape toți producătorii autohtoni utilizează nitraţi și diverși stimulenți de creștere pentru a obţine un venit mai mare. Copiii, femeile însărcinate și persoanele cu tulburări cronice de digestie se află în grupa de risc. Mai ales copiilor sub 12 ani medicii le interzic să consume pepene verde. Consumând acest fruct, copilul riscă să se intoxice și să facă complicații mai grave decât la un adult. Dar și oamenii sănătoși pot ajunge pe patul de spital după ce consumă fructe care au un conţinut mărit de nitraţi. Specialiștii nutriționiști recomandă populației să amâne consumul de harbuji și zămoși până la finele lunii august. Cei care nu rezistă tentației de a savura din deliciile verii sunt sfătuiți să reducă conținutul de nitrați curățind de coajă fructul sau ținându-l timp de o oră în apă.

Share this!

Subscribe to our RSS feed. Tweet this! StumbleUpon Reddit Digg This! Bookmark on Delicious Share on Facebook

Leave a reply

*

*

Your email address will not be published. Required fields are marked *