Profesorii susțin simplificarea programului școlar

Profesorii susțin simplificarea programului școlar

 

Profesorii care muncesc în școlile din Capitală doresc modernizarea sistemului de învățământ și sunt gata să colaboreze cu Ministerul Educației.

La o întâlnire cu secretarul de stat Igor Șarov, ei au cerut simplificarea actualului program școlar, impus pe vremea când ministru era Maia Sandu. Totodată, ei s-au pronunțat și pentru reducerea presiunii birocratice asupra profesorilor.

„Să schimbăm curriculum, să schimbăm manualele, ca să nu transformăm școlile în cimitirele tinereții copiilor noștri. Să facem învățământul practic”, a menționat directorul Liceului Teoretic Gheorghe Asachi, Boris Volosatîi.

„Atunci când un cadru didactic este practic doborât de atâtea hârtii, fișe, prezentări, desigur că el ia din timpul prețios pe care trebuie să-l ofere pregătirii pentru a doua zi, pentru copii”, a afirmat directorul-adjunct al Liceului Teoretic Universul, Anastasia Rusu.

„Copiii din clasele a XII-a ar trebui să aibă mult mai mult timp pentru pregătirea de BAC. Ar fi bine ca semestrul doi, clasa a XII-a, să fie dedicat anume celor patru, cinci discipline de examene”, a spus directorul Liceului Teoretic Constantin Sibirschi, Pavel Macari.

La eveniment au fost prezenți și unii părinți. La fel ca mulți dintre profesori, ei le-au sugerat autorităților să ia în calcul și programa școlară.

„Exact această problemă ne preocupă și pe noi, părinții. Copilul meu frecventează și sportul, și activități extra-școlare. Cu regret, este foarte greu, fiindcă sunt zile când termină efectuarea lecțiilor seara târziu, la 11, 12”, a povestit tatăl unui elev de clasa a VI-a, Alecu Sadoveanu.

Secretarul de stat din cadrul Ministerului Educației, Culturii și Cercetării, Igor Șarov, le-a promis dascălilor că propunerile lor vor fi minuțios analizate, iar cele mai bune se vor regăsi în reformele ce urmează a fi adoptate.

„Dacă v-aș spune că aceste întâlniri sunt pentru noi foarte importante, cred că ar fi puțin spus. Profesorul, de fiecare dată, ca profesor universitare sau de la școală, trebuie să demonstreze valoarea lui de fiecare zi. Și în condițiile de care ați vorbit, în condițiile de salariu și din multe alte motive când nu li se dă această posibilitate, el nu poate să-și exercite funcțiile sale”, a comunicat secretarul de stat în cadrul Ministerului Educației, Culturii şi Cercetării, Igor Șarov.

Prezent la întrunire, deputatul Victor Mândru a promis că va ţine cont de propunerile dascălilor. Potrivit lui, scopul acestei reforme constă în crearea unui sistem educațional mai rațional și mai bine dotat, cu personal bine remunerat și instruit în modul adecvat.

În octombrie, Ministerul Educației a anunţat că nu se vor mai închide scolile din ţară. Asta după ce liderul Partidului Democrat din Moldova Vlad Plahotniuc a solicitat identificarea unei alte soluții a acestei probleme. Ministerul a mai cerut simplificarea curriculei școlare și a manualelor, pe motiv că acestea sunt prea dificile.

Share this!

Subscribe to our RSS feed. Tweet this! StumbleUpon Reddit Digg This! Bookmark on Delicious Share on Facebook

Leave a reply

*

*

Your email address will not be published. Required fields are marked *