Sancțiunile penale în Republica Moldova ar putea fi reduse

Sancțiunile penale în Republica Moldova ar putea fi reduse

 

În scopul micșorării numărului deținuților în penitenciarele din țarăm Ministrul Justiției, pledează pentru decriminalizarea Codului Penal.

Ministrul este de părere că sancțiunile penale aplicate în prezent în Moldova sunt prea severe și propune revederea acestora. 

”Avem sancțiuni severe și excesive, astfel că riscăm să dublăm populația în penitenciare. Există o percepție publică dăunătoare. Toată lumea consideră că pentru orice abatere persoanele trebuie plasate la pușcărie”,  a declarat în cadrul unei conferințe de presă organizată astăzi la Ministerul Justiției. 

”Sunt adversarul acestei politici. Consider că trebuie să mergem pe o decriminalizare cât mai mare. Este important să atingem scopul normei penale și anume: de a sancționa și a preveni”, a adăugat ministrul.

În opinia șefului de la Ministerul Justiției, este important să se pună accentul pe inevitabilitatea sancțiunii, decât pe sancțiune.

”Dacă o persoană care comite infracțiune va ști că inevitabil este sancționată, nu va conta care va fi sancțiunea, el va avea foarte multe frământări înainte de a comite astfel de fapte. La noi sunt sancțiuni de 10 – 20 de ani. Nici măcar sistemul sovietic nu avea astfel de sancțiuni. Maxima sancțiune era de 15 ani”, a declarat Tănase.

După decriminalizarea Codului Penal care s-a produs în anul 2007, populația din penitenciare a scăzut cu o treime.

”Într-un an electoral este complicat să promovezi un asemenea proiect. Dar acesta este necesar. Este o chestiune de timp. Pușcăria nu este singurul remediu. Există sancțiuni administrative și sancțiuni pecuniare foarte eficiente”, a declarat ministrul Justiției.

Share this!

Subscribe to our RSS feed. Tweet this! StumbleUpon Reddit Digg This! Bookmark on Delicious Share on Facebook

Leave a reply

*

*

Your email address will not be published. Required fields are marked *