Transnistria vrea să livreze energie electrică în Moldova fără intermediari

Transnistria vrea să livreze energie electrică în Moldova fără intermediari

Compania intermediară „Energocapital”, care livrează energie electrică pe malul drept al Nistrului ar putea să rămînă în 2017 nesolicitată.

Sursele mass-media informează, cu referire la site-ul Consiliului Suprem al autoproclamatei RMN, că noile autorități transnistrene iau măsuri adecvate pentru a evita scoaterea valutei din regiune.

În special, „Energocapital” este obligată să vîndă și în anul următor statului, în persoana Băncii Centrale (BRT) 100 la sută din încasările valutare obținute de pe urma vînzării energiei electrice. Contractul de furnizare a acesteia a fost încheiat pe un termen de pînă la 1 aprilie 2017.

„Vînzarea obligatorie a tuturor încasărilor valutare a permis completarea rezervelor valutare ale BRT pe parcursul unui an și, datorită acestui lucru, piața internă a fost saturată cu bunuri de larg consum, produse alimentare, combustibil și, cel mai important, s-a reușit ținerea sub control a indicelui prețurilor de consum”, a spus noul președinte al BRT, Vladislav Tidva.

De asemenea, Guvernul intenționează să majoreze tarifele la gazele livrate către „Energocapital”, care vinde ulterior combustibilul CHE Moldovenească.

Anterior parlamentarul a subliniat în mod repetat că criza valutară din Transnistria a fost provocată inclusiv de această companie, care în 2015 a scos în off-shoruri aproximativ 20 de milioane de dolari.

Fostul președinte al Comisiei parlamentare pentru politică economică, actualul șef al Guvernului, Alexandr Martînov, a menționat că, din cauza prețurilor scăzute la gaze, rentabilitatea capitalului propriu al „Energocapital” a ajuns la 500 la sută.

Potrivit lui Vladislav Tidva, în viitorul apropiat, prețul gazelor pentru „Energocapital” va fi majorat și deja se întreprind toate măsurile necesare pentru ca, după expirarea contractului cu aceasta, energia electrică să fie livrată în Moldova la fel ca și pînă în ​​anul 2015 – direct de la CHE Moldovenească, fără intermediari.

Share this!

Subscribe to our RSS feed. Tweet this! StumbleUpon Reddit Digg This! Bookmark on Delicious Share on Facebook

Leave a reply

*

*

Your email address will not be published. Required fields are marked *