Uniunea Scriitorilor din Moldova a organizat un festival dedicat poetului Liviu Deleanu

Uniunea Scriitorilor din Moldova a organizat un festival dedicat poetului Liviu Deleanu

 

Festival cu genericul „Liviu Deleanu „în oglinzile fermecate” ale timpului”, dedicat regretatului scriitor, s-a desfăşurat  ieri şi astăzi la Chişinău şi Hânceşti.

Evenimentul a fost organizat de Uniunea Scriitorilor din Moldova, în parteneriat cu Ministerul Educaţiei, Culturii şi Cercetării şi Muzeul Naţional de Literatură „M. Kogălniceanu”.

Solicitat de MOLDPRES, preşedintele Uniunii Scriitorilor din Moldova, Arcadie Suceveanu, a menţionat că scopul festivalului este de a readuce în actualitate  opera literară, în special poezia lirică pentru copii şi maturi a regretatului poet.

Potrivit sursei citate, în prima zi,  un grup de scriitori s-a întâlnit cu elevii şi profesorii de la Liceele „Mihai Eminescu” şi „Mihail Sadoveanu” din oraşul Hânceşti, iar astăzi  la Casa Scriitorilor a avut loc o conferinţă literară dedicată regretatului scriitor.

Despre viaţa şi opera lui Liviu Deleanu au vorbit profesorii universitari Diana Vrabie şi Adriana Cazacu, criticul literar Ana Bantoş, scriitorii Vladimir Beşleagă,  Nicolae Rusu, Titus Ştirbu, Vlad Zbârciog ş.a. Ei s-au referit la necesitatea de a reedita opera scriitorului şi de a redeschide un muzeu în casa în care el a locuit. Tot aici a fost lansat volumul de poezie „Dincolo de crudul mâine” de Liviu Deleanu,  apărut la Editura „Arc” în colecţia „Primăvara poeţilor”, iar actriţa Margareta Nazarchevici a prezentat un recital de versuri din creaţia autorului.

În cadrul evenimentului au fost decernate premiile Festivalului „Liviu  Deleanu „în oglinzile fermecate” ale timpului”. În posesia lor au intrat scriitorii Constantin Dragomir,  Victor Prohin, Titus Ştirbu şi profesorul universitar Diana Vrabie.

Liviu Deleanu s-a născut la  8 februarie 1911 în oraşul Iaşi, România.  La vârsta de 16 ani  redactează revistele literare „Prospect” şi „Vitrina literară”.  A debutat cu  volumul de versuri „Oglinzi fermecate” (1927). Au urmat „Ceasul  de veghe” (1937), carte apreciată de George Călinescu în „Istoria literaturii române de la origini până în prezent” şi „Glod alb” (1940). În 1940 se stabileşte la Chişinău.  A editat volumele „Poezii pentru copii”, „Vremuri noi”, „Tinereţe fără moarte”, „Stihuri alese”, „Cânturi de ieri şi de azi” ş.a.  În 1967 a fost distins cu Premiul  „Boris Glavan” al comsomolului din Moldova pentru poemul „Tinereţe fără moarte”.  S-a stins din viaţă la 12 mai 1967.

Share this!

Subscribe to our RSS feed. Tweet this! StumbleUpon Reddit Digg This! Bookmark on Delicious Share on Facebook

Leave a reply

*

*

Your email address will not be published. Required fields are marked *