În urma atestării, deținătorii au dreptul să comercializeze resurse de prăsilă și pot obține venituri mai mari decât orice altă fermă de producție.
Ceremonia de înmânare a atestatelor a avut loc joi, 8 februarie, la Ministerul Agriculturii Dezvoltării Regionale și Mediului (MADRM).
Potrivit unui comunicat de presă al MADRM, în toamna anului trecut a fost organizată o campanie de examinare a fermelor zootehnice. Comisiile de examinare au propus să fie atestate în categoria de prăsilă 11 ferme: bovine – 1, porcine – 1, ovine – 6, iepuri – 1, piscicolă – 1 și apicolă – 1.
„Beneficiarii fermelor zootehnice de prăsilă sunt susținuți prin intermediul Fondului de Dezvoltare a Agriculturii și Mediului Rural, fiind acoperit până la 50% din costul animalelor de prăsilă, astfel fiind create condiții pentru ameliorarea genetică a efectivelor de animale, cumpărătorii achiziționând animale de prăsilă la prețuri practic similare cu prețurile pentru animale simple”, a declarat în cadrul ceremoniei secretarul de stat Alisa Pârlog.
Potrivit MADRM, categoria de prăsilă reprezintă o performanță ce oferă avantaje deținătorului de animale de prăsilă, inclusiv de subvenționare. În același timp, îl responsabilizează să efectueze lucrul de selecție și ameliorare a efectivului de animale, implicând pentru aceasta cheltuieli suplimentare pentru specialiști selecționeri, registre de evidență zootehnică, instrumente și utilaje pentru efectuarea măsurătorilor.