Suma de 120 milioane este oferită de Guvernul Republicii Moldova în cadrul proiectului „Livada Moldovei”cu scopul de a reabilita sectorul horticol.
Banii sunt un împrumut acordat de Banca Europeană de Investiţii, iar proiectul va fi implementat de Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale şi Mediului până în anul 2022.
Viceministrul Agriculturii, Dezvoltării Regionale şi Mediului, Vasile Luca, a menţionat astăzi, în cadrul unei conferinţe de presă, că proiectul urmăreşte drept scop facilitarea şi crearea condiţiilor favorabile pentru restructurarea lanţului valoric al sectorului horticol.
Potrivit oficialului, banii vor fi investiţi în tehnologizarea şi mecanizarea proceselor de producere primară în horticultură, dotarea cu sisteme de irigare şi antigrindină, modernizarea proceselor de procesare şi diversificarea pieţelor de desfacere pentru fructele moldoveneşti.
La rândul său, directorul executiv al proiectului, Iurie Brumărel, a afirmat că creditele investiţionale vor fi acordate prin intermediul a patru bănci comerciale.
Valoarea minimă a alocărilor, a precizat sursa citată, este de 5000 de euro, iar cele maxime – până la 5 milioane de euro. Termenul de creditare este de maximum zece ani, cu o perioadă de graţie de patru ani. Rata dobânzii este de aproximativ 5-6% pentru credite în valută. În cadrul proiectului sunt acordate facilităţi fiscale, aplicarea cotei TVA „zero” şi facilităţi la import, prin scutirea de plata taxelor şi procedurilor vamale, accize şi TVA la importul utilajelor şi serviciilor. Proiectul a început anul trecut, iar până în prezent doar 15 beneficiari au obţinut credite în valoare totală de 7 milioane de euro.
Potrivit datelor statistice, în R. Moldova sunt aproximativ 120 mii de hectare de livezi, dintre care 56 mii ha de mere, 26 mii ha de culturi nucifere, 22,5 mii ha de prune, 7,8 mii ha – persici, 4,25 mii ha de cireşe, câte patru mii ha de vişine și caise ș.a.m.d. Recolta pentru anul curent este de 608 mii tone de fructe, dintre care 430 mii tone de mere şi 100 mii tone de prune.
S- a specificat că în 2017 s-a diversificat piaţa de desfacere a fructelor, în special a prunelor şi strugurilor. Astfel, conform datelor de la 1 noiembrie a.c., din cele 47 mii tone de prune exportate, 42-43% au ajuns pe piaţa UE. Exportul de struguri din recolta anului curent constituie 28,6 mii tone, dintre care 61% s-au dus în Federaţia Rusă, 24% – pe piaţa UE şi 12% – în Belarus. De asemenea, au fost exportate 78,3 mii tone de mere, dintre care 90 la sută pe piaţa CSI şi 3650 tone pe piaţa UE. Dintre acestea din urmă, 3500 tone de mere au fost exportate în România. Sectorul horticol asigură 14 la sută din veniturile provenite din export, devansând celelalte sectoare.