65 de procente din exporturile Republicii Moldova sunt îndreptate spre Uniunea Europeană (UE), în urma implementării pe parcursul a trei ani a proiectului ,,Zona de Liber Schimb Aprofundat şi Cuprinzător”, cel mai mare partener fiind România.
Şeful Delegaţiei UE în Moldova, Pirkka Tapiola, susţine că Republica Moldova mai are de lucrat la capitolul armonizarea legislaţiei, relatează Radio Moldova Actualităţi.
„Întotdeauna există spaţiu pentru îmbunătăţire, pentru rezultate noi. Ne-am descurcat mai bine decât ne aşteptam. Am observat o deplasare stabilă de la pieţele tradiţionale spre piaţa UE. Au crescut importurile agricole cu peste 30 la sută. Dacă e să privim armonizarea legislativă, este încă foarte mult de implementat. Acest subiect are o importanţă fundamentală pentru investiţii şi pentru a aduce credibilitate ”, a declarat Pirkka Tapiola.
Zona de Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător este un acord între UE și Republica Moldova care urmărește o relație comercială preferențială, bazată pe condiții mutual avantajoase, acordând fiecărei din aceste părți un acces mai bun pe piață, decât ce este oferit altor parteneri de comerț. Acordul de Liber Schimb urmărește eliminarea taxelor vamale de import (și export, daca există) în comerțul produselor între aceste părți. Acesta are ca scop eliminarea barierelor în comerțul serviciilor și un acces mai bun al companiilor pe piețele respective.