Peste 20 de şcoli, grădiniţe şi spitale, dar şi mai multe blocuri de locuit din municipiul Chişinău vor fi izolate termic, începând cu anul viitor.
Investiţiile se ridică la 25 de milioane de euro. Banii vor fi acordaţi R. Moldova noastre de către Banca Europeană de Investiţii (BEI) şi Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD). Potrivit trm.md, cinci milioane de euro vor fi oferite sub formă de grant. Un acord de împrumut în acest sens a fost semnat astăzi la Primăria capitalei.
Autorităţile municipale susțin că prima tranşă va fi investită, începând cu 2017, în instituţiile şi clădirile care consumă o cantitate mai mare de agent termic. Cea dea doua tranșă de bani va fi investită în blocurile locative, un an mai târziu, iar locatarii vor trebui să contribuie financiar cu 10%. Mai mult, pentru izolarea termică a clădirilor va fi nevoie de o formă de organizare a locatarilor prin care ei să-şi manifeste acordul, voinţa, contribuţia şi modul de organizare a procesului.
„Nu este vorba doar să lipim vată minerală sau polistiren pe pereţi, este vorba de înlocuirea geamurilor, de reparaţia completă şi izolarea acoperişului, de izolarea subsolului, schimbarea sau modernizarea reţelelor după caz, mă refer la reţele interne, apă, căldură, prin aceasta va fi vorba de o renovare completă a blocului locativ”, a declarat primarul de Chișinău, Dorin Chirtoacă.
În acelaşi timp, partenerii străini promit că astfel de proiecte vor fi elaborate pentru mai multe localităţi din republică. „Acest proiect urmăreşte să dezvolte şi economia oraşului Chişinău, nu doar mediul ecologic. Noi considerăm că vom depăşi chestiunile ce ţin doar de mediu, iar eforturile depuse vor permite să asigurăm această dezvoltare economică în continuare”, a menționat directorul BERD în R. Moldova, Dimitri Gvindadze.
„Noi, cei din Suedia, credem că acest proiect va aduce schimbări. Avem deja o experienţă bună din acea parte a Europei şi consider că oamenii din oraşul Chişinău vor aprecia beneficiile acestui proiect”, a afirmat specialistul în domeniul energetic din partea Suediei, Annelie Gabrielson.
Începând cu anul 2007, BEI a finanţat 15 proiecte în R. Moldova, dintre care trei în Chişinău. Aceste proiecte ţin de achiziţionarea troleibuzelor noi, reconstrucţia sistemului de alimentare cu apă potabilă şi canalizare, dar şi reconstrucţia infrastructurii rutiere pe șase străzi din centrul Chișinăului.