49 de sisteme de încălzire pe biomasă, inclusiv 20 de colectoare solare vor fi instalate anul acesta în mai multe instituții publice.
Lucrarile vor fi efectuate în cadrul Proiectului Energie şi Biomasă, finanțat din fondurile europene. Planul de activitate al Proiectului pentru anul 2017 prevede și lansarea unui sistem de monitorizare de la distanță a funcționării centralelor termice pe biomasă beneficiare ale Proiectului Energie şi Biomasă, transmite IPN.
De asemenea, 27 de grădinițe beneficiare ale primei etape de proiect vor fi dotate cu instalații de producere a apei calde de la energia solară, ce vor funcționa împreună cu sistemul termic pe biomasă, iar alte 34 de școli şi grădinițe, centralele termice ale cărora ard baloturi de paie, vor fi dotate suplimentar cu tractoare de transportare şi încărcare a baloturilor în cazan.
2017 este ultimul an de activitate al Proiectului Energie şi Biomasă. Lansat în 2011, proiectul a parcurs două etape de implementare din fondurile acordate de Uniunea Europeană. Proiectul a vizat peste 190 de școli, grădinițe, centre comunitare și spitale, care au fost racordate la sisteme de încălzire pe biomasă.
Numărul instituțiilor consumatoare de bioenergie a condus la creșterea numărului de afaceri de producere a brichetelor şi peletelor, acestea ajungând la cifra de 100. Dintre acestea 30 de afaceri noi din sectorul bioenergetic au fost lansate prin mecanisme atractive de leasing dezvoltate de Proiectul Energie şi Biomasă. De asemenea, o mie de familii își încălzesc casele cu energie verde datorită subvențiilor în mărime de până 1,3 mii de euro acordate din bani europeni.
Proiectul Energie şi Biomasă este finanțat de Uniunea Europeană şi implementat de Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare.