Europarlamentarii au discutat luni seara subiectul acordării suportului macrofinanciar Republicii Moldova.
Printre subiectele principale ale discuției a fost condițiile pentru asigurarea utilizării eficiente a banilor. S-a decis ca prima tranșa se va acorda, iar condiționalitățile se vor referi la următoarele două, menționându-se că este mai importantă formularea unor condiționalități în privința utilizării corecte a banilor, decât subiectul modificării sistemului electoral.
„Prima tranșă va fi acordată, iar apoi condiționalitățile se vor referi la următoarele 2 tranșe. Reformele trebuie să se axeze pe sectorul energetic, combaterea spălării de bani, independența judiciară, combaterea corupției, implementarea acordului de liber schimb”, a declarat raportorul pe acest subiect, europarlamentarul Sorin Moisă. Acesta a ținut să sublinieze că în condițiile actuale, este mai important de asigurat utilizarea corectă a banilor, decât subiectul modificării sistemului electoral în Moldova.
„Pachetul de condiționalități are potențial veridic de a limita exercitarea arbitrară a puterii în Republica Moldova. Cred că reformele care vor fi generate prin acest pachet sunt mai importante decât simpla discuție despre reforma electorală”, a adăugat europarlamentarul.
Această idee a fost susținută și de europarlamentarul german Knut Fleckenstein, care a menționat că UE nu este în drept să decidă pentru Moldova care sistem electoral să-l utilizeze. „Acum avem un nou guvern care n-a făcut doar să vorbească dar și a făcut câte ceva. Ne așteptăm ca lucrurile să continue tot așa. Dreptul electoral din Republica Moldova nu e treaba noastra. Nu se pune în discuție ce model aleg, cum introduc acest model, dacă se consulta cu toate partidele, ONG-urile, asta e important. Sunt pentru a spune da pentru asistență”, a declarat acesta.
În același context, europarlamentarul Andi Cristea a ținut să sublinieze importanța susținerii Republicii Moldova pe care implementării reformelor și a integrării europene, țara noastră fiind o prioritate pentru UE. „Daca Republica Moldova este pe ordinea de zi, este pentru ca această țară ramâne o prioritate pentru UE. Republica Moldova se bucura de sprijinul a 4 grupuri politice din acest Parlament în drumul sau către reformă. Dorim să sprijinim Republica Moldova în drumul de integrare la UE. S-au inregistrat progrese odata cu începutul mandatului actual”, a declarat Andi Cristea.