Funcţiile de viceministru vor fi eliminate, iar locurile acestora în Guvern vor fi ocupate de secretari generali de stat.
Un proiect de lege în acest sens a fost adoptat astăzi în lectură finală de către Parlament.
Potrivit proiectului, secretarii generali de stat vor avea statut de funcționari publici de conducere de nivel superior. Aceştia vor fi responsabili de realizarea legăturilor funcţionale dintre conducerea ministerului şi corpul de funcţionari publici, precum şi dintre subdiviziunile ministerului.
Secretarii generali de stat vor exercita următoarele atribuții: vor acorda suport ministrului la determinarea obiectivelor și direcțiilor strategice de activitate a ministerului, vor coordona elaborarea programelor și planurilor de activitate ale ministerului, a rapoartelor despre realizarea lor în domeniile de activitate ale ministerului, vor asigura elaborarea calitativă a programelor și planurilor ministerului, vor elabora și propune căile de realizare a obiectivelor și direcțiilor strategice de activitate ale ministerului. De asemenea, secretarii generali vor participa la ședințele Guvernului, fără drept de vot, în cazul în care sînt delegați de către ministru și în alte cazuri stabilite de legislație.
Secretarii de stat vor fi numiți în funcție pe criterii de profesionalism. Numărul secretarilor de stat va fi stabilit de Guvern, la propunerea ministrului, în funcție de domeniile de activitate din competența ministerului.
Proiectul de lege a fost susţinut de 52 de deputaţi şi a generat disensiuni în sala plenului. Deputaţii din fracţiunea Partidului Liberal s-au arătat nemulţumiţi de o serie de prevederi privind salarizarea în noua structură a Guvernului. În opinia liberalilor, noile reglementări vor duce la scăderea salariilor funcţionarilor publici.
Potrivit autorilor proiectului, modificările legislative sînt necesare pentru implementarea reformei Guvernului şi nu vor genera micşorări de salarii.