Republica Moldova marchează astăzi cea de-a 23-a aniversare de la adoptarea Constituţiei.
Cu acest prilej, la Palatul Republicii a fost organizată o ceremonie solemnă la care au participat mai mulţi oficiali de rang înalt, precum și președinții Curților Constituționale din România, Lituania, Germania și Ucraina.
Prezent la eveniment, preşedintele Parlamentului, Andrian Candu, a declarat că Legea supremă stă la baza respectării drepturilor şi valorilor statului democratic. „Constituția reprezintă garantul unei țări suverane și asigură prerogativa statului de drept și libertatea omului. Constituția a făcut și va face legea în R. Moldova, iar în prezent avem nevoie mai mult ca oricînd să atingem normele internaționale și să asigurăm respectarea acestora”, a menţionat Candu.
La rîndul său, Prim-ministrul, Pavel Filip, a subliniat că Legea supremă reprezintă primul reper în acțiunea publică, asigurarea dreptății și libertății umane. „În această zi putem analiza evoluția democrației în țara noastră, precum și stabili prioritățile ce vor sta la baza acțiunilor noastre ulterioare. Trebuie ca instituțiile publice și cele politice să activeze pentru binele cetățenilor. Prioritar este să fim solidari și să menținem dialogul și cooperarea, doar așa vom putea progresa pe drumul european. Este necesar să aspirăm în continuare spre o viaţă mai bună și un trai decent ca în Uniunea Europeană”, a afirmat Filip.
Totodată, preşedintele Curții Constituționale, Tudor Panțîru, a precizat că această zi are frumoasa tradiție de a marca sărbătoarea Legii supreme a statului. „Constituția este actul juridic care definește ideologiile și modelele democratice ale societății. Legea supremă, pe parcursul acestor ani, a fost prima care a ajutat la fortificarea independenței R. Moldova”, a spus Panțîru.
Constituţia Republicii Moldova a fost adoptată la 29 iulie 1994 şi a intrat în vigoare la 27 august 1994. Legea supremă prevede că R. Moldova este un stat suveran, independent, unitar şi indivizibil.