BMC Trucks, fabrica de autobuze de lângă Bucureşti a câştigat un contract de aproape 2 milioane de euro pentru livrarea a 13 unităţi la Chişinău.
Este o mică consolare pentru pierderea licitaţiei de 100 de milioane de euro de la Bucureşti, unde producătorul român nici măcar n-a putut să participe, pentru că nu a îndeplinit condiţiile cerute în caietul de sarcini.
Unicul producător român de autobuze diesel, BMC Trucks, cu sediul în Ciorogârla, lângă Bucureşti, a câştigat o licitaţie pentru livrarea a 13 autobuze primăriei din Chişinău, Republica Moldova. Este o premieră postrevoluţionară ca autobuzele româneşti să fie exportate peste graniţă, pentru a fi folosite într-o reţea municipală de transport din Europa. Astfel, după Dacia şi trenuri de călători (Astra Vagoane Călători Arad), industria românească producătoare de mijloace de transport iese încă o dată la export.
La licitaţia desfăşurată în 3 noiembrie la sediul Parcului Urban de Autobuze, regia de transport local din Chişinău, au participat BMC, Eximotor(o firmă locală) şi Carpat Belaz Service, filiala din Moldova a producătorului omonim de autobuze din Belarus. “Este vorba despre 13 autobuze Euro 5, de 12 metri lungime, la un preţ de 147.000 de euro, fără TVA. Livrarea este în 90 de zile, fără probleme pentru noi, le avem deja pe stoc”, spune acţionarul majoritar BMC Romania, Sinan Kilici. Contractul are o valoare relativ mică, 1,9 milioane de euro, şi va fi finalizat în februarie 2018, însă este un început pentru fabrică, care caută să găsească cât mai mulţi clienţi pentru produsele sale.
În condiţiile de atribuire din caietul de sarcini, Consiliul Municipal Chişinău a acordat un punctaj de 60% pentru preţul autobuzelor, restul fiind cheltuieli de mentenanţă, termen de livrare ori consum.
Anterior derulării licitaţiei, autobuzul românesc a fost trimis în teste la Chişinău, pe costurile producătorului, pentru a circula pe străzile din Capitala Moldovei timp de câteva luni. ”Parcul Urban de Autobuze” a menţionat că, tehnica care a fost testată de către întreprindere urmează să primească la evaluarea ofertelor un punctaj adăugător, deoarece personalul tehnic al întreprinderii are deja experienţă la utilizarea acestora, fiind astfel excluse cheltuielile suplimentare pentru recalificarea personalului tehnic. Această prevedere a regiei de transport a fost contestată de Eximotor, licitaţia fiind temporar suspendată, apoi reluată, rezultatul fiind câştigarea de către firma românească a contractului.
Parcul Urban de Autobuze Chişinău are 135 de autobuze pentru transport pasageri, 80% dintre acestea având termenul de exploatare depăşit.