Conceptul tarifului vamal ar putea fi modificat

Conceptul tarifului vamal ar putea fi modificat

 

Proiectul noului Cod vamal prevede mai multe schimbări, la partea ce ține de factorii pe baza cărora se aplică drepturile de import sau de export.

Astfel, la capitolul Tariful vamal și clasificarea tarifară a mărfurilor au fost integrate prevederile din Legea cu privire la tariful vamal, precum și cele ale legislației comunitare. De asemenea, conceptul tarifului vamal a fost expus într-o abordare nouă, ca fiind tarif cu mai multe coloane, inclusiv cele preferențiale și măsurile de exceptare sau reducere a taxei vamale.

În partea ce se referă la originea mărfurilor au fost descrise regulile de stabilire a originii nepreferențiale. La fel, au fost menținute prevederile legislației actuale cu privire la statutul de exportator aprobat.

La subiectul valorii în vamă au fost prevăzute reguli de determinare a acesteia, metodele utilizate la evaluare și alte elemente, care se includ la stabilirea valorii în vamă a mărfurilor. Autorii proiectului susțin că la elaborarea acestora s-a ținut cont de  necesitatea racordării cadrului normativ cu prevederile Acordului General pentru Tarife și Comerț și altor acorduri în domeniul valorii în vamă.

Potrivit proiectului, baza inițială pentru valoarea în vamă a mărfurilor este valoarea de tranzacție, adică prețul efectiv plătit sau de plătit pentru mărfuri, atunci când sunt vândute pentru export către teritoriul vamal, ajustat, dacă este cazul.

Prețul efectiv plătit sau de plătit este suma tuturor plăţilor efectuate sau de efectuat, de către cumpărător/importator, vânzătorului sau de către cumpărător/importator unui terț în beneficiul vânzătorului pentru mărfurile importate și cuprinde toate plățile efectuate sau de efectuat drept condiție a vânzării mărfurilor importate.

Valoarea de tranzacție se aplică numai atunci când sunt îndeplinite cumulativ următoarele condiții – nu există alte restricții privind dispunerea de mărfuri sau utilizarea acestora de către cumpărător, decât cele care:

  • sunt impuse sau prescrise prin lege sau de către autoritățile publice din Republica Moldova;
  • limitează zonele geografice în care mărfurile pot fi revândute;
  • nu afectează în mod substanțial valoarea în vamă a mărfurilor;
  • vânzarea sau prețul nu depind de respectarea unor condiții sau prestații pentru care valoarea nu se poate determina în raport cu mărfurile de evaluat;
  • nici o parte a profitului din nici o revânzare, dispunere sau utilizare ulterioară a mărfurilor de către cumpărător nu revine direct sau indirect vânzătorului, decât în cazul în care se poate efectua o ajustare adecvată;
  • nu există nici o legătură între cumpărător și vânzător sau relația existentă între ei nu influențează prețul.

În cazul în care organul vamal are îndoieli întemeiate că valoarea de tranzacție declarată reprezintă cuantumul total plătit sau de plătit, acesta solicită declarantului să furnizeze informații suplimentare. Dacă îndoielile organului vamal nu sunt eliminate, acesta decide că valoarea mărfurilor nu se poate determina.

Share this!

Subscribe to our RSS feed. Tweet this! StumbleUpon Reddit Digg This! Bookmark on Delicious Share on Facebook

Leave a reply

*

*

Your email address will not be published. Required fields are marked *