Producătorii moldoveni sunt în perioada exporturilor masive ale fructelor, legumelor și cerealelor obținute din recolta acestui an, dar și din camerele frigorifice.
Potrivit secretarului de stat al Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și a Mediului (MADRM), Iurie Ușurelu, UE rămâne lider la categoria pieței de desfacere ca și volum de bani, iar Rusia este lider la categoria pieței de desfacere din punct de vedere cantitativ.
Asta ar însemna că aceeași marfă, recoltată de pe suprafețele agricole din Republica Moldova, este exportată mai scump în UE și mai ieftin în Rusia.
Solicitat de bani.md, secretarul de stat Iurie Ușurelu a explicat că condițiile de calitate impuse de Uniunea Europeană sunt mai drastice, însă piața europeană este una atractivă și cu perspectivă pentru producătorii moldoveni.
„Rusia rămâne ca și piață de desfacere cantitativă, vorbim în special de mere. Rămâne una din cele mai mare piețe (n.r. Rusia), cu toate că avem și neînțelegeri. Până la moment avem în jur de 800 de mii de tone, exportate, atunci din 800 de mii de tone acele 6-7 cazuri, undeva în jur de 150 de tone, cred că nu face ca să dăm o apreciere pozitivă sau negativă. Se lucrează încontinuare”, a declarat Iurie Ușurelu.
Cele mai multe prune moldovenești sunt exportate în Rusia, Polonia, România și Belorusia.
Cele mai multe mere ajung în Rusia, și încet, grație eforturilor care sunt depuse, agricultorii încep să acceseze piața sudică.
Autoritățile vor să tripleze cota de export a strugurilor de masă, însă cele mai mari cantități ajung în România, Polonia, chiar și Spania, unde se exportă pentru al treilea an consecutiv, dar și în Rusia și Belorusia.
Grâul moldovenesc ajunge în cantități considerabile în Ucraina, dar și în Indonezia, România, Bangladesh, China, Elveția, Insulele Filipine,Iordania, prețul poate fi echilibrat la dorințele noastre.
Exportul către noile țări și piețe de desfacere precum este Bangladesh, China, Insulele Filipine sau Iordania este unul din targeturile autorităților pentru că aceste țări au o capacitate de absorbție dar și o necesitate.
„Cu toate că avem destul de bune rezultate, încă nu sunt cele pe care MADRM și le-a pus ca sarcină pentru a redirecționa agricultura”, a concluzionat Iurie Ușurelu.
Reprezentantul ministerului a subliniat că va veni cu mai multe detalii despre exporturile produselor agricole moldovenești după data de 10 decembrie, întrucât producătorii sunt în plină perioadă de export.