Focarul de pestă porcină africană, depistat în satul Palanca, raionul Ştefan Vodă, a fost lichidat.
Zona pe o rază de 10 kilometri rămâne în carantină timp de trei săptămâni, însă deja se poate afirma că situaţia a revenit la normalitate. Despre aceasta a declarat Gheorghe Gaberi, director general al Agenţiei Naţionale pentru Siguranţa Alimentelor (ANSA).
„Zona de carantină se află sub supraveghere epidemiologică. Inspectorii noştri ţin la evidenţă toate gospodăriile unde sunt crescuţi porci, iar animalele sunt plasate sub observaţie sanitar-veterinară. Acestea fac parte din acţiunile necesare care se impun în conformitate cu regulamentele sanitar-veterinare, însă starea de lucruri generală nu prezintă pericole şi temei pentru îngrijorare”, a precizat Gheorghe Gaberi.
Potrivit oficialului, populaţia locală, în special proprietarii de porcine, sunt instruiţi la capitolul respectarea regulilor de bio-securitate. La faţa locului lucrează echipa de intervenţie a Agenţiei, dotată cu utilajul şi mijloacele necesare lichidării, dar şi prevenirii noilor focare de pestă porcină africană.
În acelaşi timp, Direcţia raională pentru siguranţa alimentelor din Ştefan Vodă a confirmat că, în prezent, activează toate cele trei pieţe mari din raion (centrul raional şi satele Olăneşti şi Volintiri). „Pieţele lucrează în regim normal, producătorii îşi pot comercializa carnea de porc şi produsele din carne, după controalele de rigoare, cu excepţia fermierilor din satele Palanca, Tudora şi Crocmaz. Acestea rămân încă în regim de carantină, conform ordinului ANSA, şi nu au dreptul nici să sacrifice, nici să vândă porci”, au specificat pentru MOLDPRES surse de la Direcţia din Ştefan Vodă.
La finele lunii octombrie, ANSA a anunţat despre o infectare cu pestă porcină africană, depistată la animalele din trei gospodării din satul Palanca. Autorităţile au întreprins mai multe măsuri pentru a nu admite extinderea infectării şi a anunţat pe o distanţă de 10 km de la Palanca regim de carantină.
Problema de la Ştefan Vodă este aproape consumată, însă astăzi a devenit cunoscut că pesta porcina a afectat mediul sălbatic, fiind înregistrate cazuri de infectare a mistreţilor din fondul forestier. Până la finele zilei, ANSA va face public un comunicat în acest sens. MOLDPRES va actualiza informaţia, cu date atât de la Agenţia Naţională pentru Siguranţa Alimentelor, cât şi de la Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale şi Mediului, Agenţia „Moldsilva”.