Epidemiologii solicită dezinfectarea fântâni din localitățile țării

Epidemiologii solicită dezinfectarea fântâni din localitățile țării

 

Ministerul Sănătății recomandă administraţiei locale să ia măsuri de prevenire a infecţiilor şi să dezinfecteze sursele de aprovizionare cu apă și a fântânilor publice.

Măsurile se impun după ce medicii epidemiologi au înregistrat recent un nou focar de hepatită virală A într-un sat din raionul Leova.

Epidemiologii îndeamnă primarii să iniţieze în toate localităţile acţiuni de amenajare a poligoanelor pentru stocarea și evacuarea deșeurilor menajere și să efectueze măsuri de igienizare şi salubrizare a gospodăriilor şi instituțiilor.

Directorul adjunct al Centrului Naţional de Sănătate Publică /CNSP/ în prevenirea și controlul bolilor transmisibile, Nicolae Furtună, a specificat pentru MOLDPRES că în cazul infecţiei cu hepatita A, măsurile de igienă prevalează asupra măsurilor medicale, infecţia fiind numită în popor şi boala mâinilor murdare. „Numărul cazurilor de îmbolnăviri depinde mult de măsurile de igienă din instituţii şi din localităţi, de calitatea apei şi de gestiunea deşeurilor din zonă”, a spus Furtună.

Conform sursei citate, infectarea cu hepatită virală A poate fi prevenită prin: spălatul frecvent al mâinilor cu apă și săpun, consumul de apă potabilă de calitate, din surse sigure sau îmbuteliată, spălarea fructelor și legumelor înainte de consum şi igienizarea locuinței și gospodăriei.

De asemenea, Ministerul Sănătății Muncii și Protecției Sociale a anunţat că, în următoarea perioadă, specialiștii din sănătatea publică vor veni cu suport metodologic pentru alți actori cheie ai sistemului de sănătate, deoarece un rol important în prevenirea hepatitei A îl are depistarea precoce a bolnavilor, care revine medicilor de familie, medicilor specialişti şi asistenților medicali din instituţiile medico-sanitare publice de asistenţă medicală primară şi spitalicească.

Autorităţile au precizat că în scopul profilaxiei specifice pentru infecţia cu hepatita A, în anul 2017, în teritoriile și colectivitățile afectate din țară, au fost vaccinați cu vaccinul contra hepatitei virale A „Havrix Junior” 6992 de copii.

„Din păcate, în cazul hepatitei A vaccinarea nu are efecte ca în cazul infecţiilor imunodirijabile şi pentru a înlătura focarul este nevoie de măsuri suplimentare de igienizare şi salubrizare, de care în mare parte este responsabilă administraţia locală”, a specificat şeful de la CNSP.

Recent, 12 copii din satul Filipeni, raionul Leova, au fost spitalizaţi după ce au fost diagnosticaţi cu virusul hepatic A. Pacienţii au vârste cuprinse între patru şi 17 ani.

Potrivit conducerii Centrului de Sănătate din Filipeni, din luna septembrie a anului trecut şi până în prezent, în localitate au fost înregistrate 64 cazuri de infectare cu hepatita A, dintre acestea 47 s-au înregistrat în rândul copiilor.

Hepatita A, cunoscută şi sub denumirea de „boala mâinilor murdare”, este o boală infecţioasă a ficatului, cauzată de virusul hepatic A. Acest virus se transmite cel mai des prin mâncare sau apă infectată, sau direct de la un purtător. Bolnavii prezintă simptome de: greţuri, vomă, diaree, piele gălbuie, febră şi dureri abdominale. Aproximativ 10 milioane de oameni din întreaga lume se infectează în fiecare an cu virusul hepatitei A. Perioada de incubaţie a virusului este între 2 şi 6 săptămâni.

Share this!

Subscribe to our RSS feed. Tweet this! StumbleUpon Reddit Digg This! Bookmark on Delicious Share on Facebook

Leave a reply

*

*

Your email address will not be published. Required fields are marked *