Muncitorii migranţi ar putea să nu mai beneficieze de accesul la piaţa muncii din Marea Britanie ca urmare a retragerii acesteia din UE.
Acesta după ce premierul Theresa May a confirmat că Londra se pregăteşte de un ”divorţ dur” de blocul continental.
Perioada de incertitudine ce a urmat după votul pro-ieşire din UE al britanicilor s-a sfârşit şi guvernul a anunţat scenariul pe care economiştii şi liderii europeni au dorit să-l evite: Regatul Unit părăseşte piaţa comună şi va fi nevoit să re-negocieze tratatele comerciale şi politice cu statele membre şi ţările din afara UE cu care are relaţii în baza convenţiilor europene, scrie publicaţia Economist, citată de Mold-Street.
Acest scenariu prevede, de asemenea, excluderea ţării din uniunea vamală şi din înţelegerile privind Zona Schengen.
Dreptul la muncă ar putea să fie retras după anul 2019, când Londra promite să finalizeze procedurile de sistare a calităţii de membru al UE, şi va afecta o mare parte a cetăţenilor din restul Uniunii, inclusiv românii – dar mai ales persoanele cu paşapoarte din afara UE, avertizează sursa citată.
Cele 4 libertăţi
Decizia de a merge pe versiunea ”hard” va afecta acordurile privind cele patru libertăţi fundamentale în UE: libertatea de mişcare a forţei de muncă, libertatea de mişcare a mărfurilor, libertatea de mişcare a serviciilor, şi libertatea de mişcare a capitalului. Oficialităţile din Londra au dat de înţeles că vor limita imigrarea muncitorilor necalificaţi, de exemplu sezonierii agricoli sau constructorii, dar vor încuraja intrarea / aflarea în ţară a persoanelor cu calificare înaltă, în special celor întrebate pentru sectorul financiar şi IT.
În conformitate cu acordurile semnate cu UE, Marea Britanie nu este în drept să refuze intrarea cetăţenilor UE şi familiilor acestora, cu excepţia cazurilor când există motive întemeiate – de exemplu suspiciunea de implicare într-o infracţiune sau existenţa unui mandat de arest. Totodată autorităţile recunosc că este încă neclar ce statut vor obţine cetăţenii UE care locuiesc (şi lucrează) în Marea Britanie şi totul va depinde de rezultatele negocierilor bilaterale.
Potrivit ziarului Financial Times, cel mai probabil că Londra va introduce un sistem bazat pe puncte pentru persoanele din afară care doresc să trăiască şi să muncească în Regatul Unit, similar celui care îl are Canada sau Australia. În prezent peste 3 milioane de cetăţeni ai ţărilor UE lucrează permanent pe teritoriul britanic.
Datele oficiale din anul 2015, citate de BBC, arată că în Marea Britanie locuiesc permanent cel puţin 223.000 de cetăţeni români, inclusiv persoane originare din Republica Moldova. Nu există informaţii statistice exacte privind numărul cetăţenilor moldoveni stabiliţi în regat, deoarece aceştia preferă să se imigreze cu paşapoarte româneşti, care le permit să lucreze legal şi le oferă o integrare mai uşoară în comunităţile locale.
În ultimii trei-patru ani se atestă o creştere importantă a transferurilor de bani din Marea Britanie în Moldova, astfel încât în 2015 volumul oficial al acestora a trecut de 36 de milioane de dolari, iar în anul 2016 ar putea ajunge la 45 demilioane de dolari.
Potrivit datelor Băncii Naţionale, în prezent Marea Britanie are o cotă de 4% şi este doar a cincea sursă de transferuri de bani de la moldovenii ce muncesc peste hotare, la distanţă mare de Rusia (35,6%), Israel (13,9%), Italia (12,8%) şi SUA (10%).