Guvernul a aprobat astăzi inițiativa legislativă ce prevede extinderea listei de documente pentru înregistrarea candidaților la alegeri.
Astfel, candidatul va fi obligat să prezinte la Comisia Electorală Centrală (CEC) sau la consiliile electorale de circumscripție ”certificatul de sănătate psihică al candidatului la alegeri”, eliberat de către comisia specială ce activează pe lângă CEC.
Autorii inițiativei consideră că prezentarea certificatului este oportună ”pentru a fi dovedită starea de sănătate corespunzătoare a candidaților la anumite funcții, ținând cont de particularitățile activităților pe care urmează să le desfășoare sau dacă în fișa postului pentru funcția respectivă sunt stabilite cerințe speciale de sănătate”.
Candidații la alegeri ”trebuie să fie verificați în cadrul unui examen, care să includă evaluarea stării sănătății psihice și eliberarea unui certificat de sănătate psihică”, consideră grupul de deputați. Legislația în vigoare prevede prezentarea certificatului de sănătate de către candidatul la funcția de șef de stat.
Comisiile care vor efectua examinarea medicală a candidaților la funcțiile publice vor fi formate de Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale.
Opoziția consideră că certificatul de sănătate psihică pe care trebuie să-l prezinte candidatul îngrădește dreptul cetățenilor de a fi aleși, deoarece guvernarea ar putea să-i excludă din scrutin pe cei incomozi puterii.