Kroll va prezenta Strategia de recuperare a miliardului

Kroll va prezenta Strategia de recuperare a miliardului

Compania Kroll, care se ocupă de investigarea fraudei de proporţii din sectorul bancar al Moldovei, în particular de sustragerea miliardului de dolari din Banca de Economii, Banca Socială şi Unibank, va prezenta Strategia de returnare a mijloacelor sustrase din bănci pînă la finele lui februarie 2017. 

Anunțul a fost făcut de guvernatorul Băncii Naţionale a Moldovei, Sergiu Cioclea, care a răspuns la întrebările jurnaliştilor după prezentarea primului Raport de inflaţie din anul curent, comunică NOI.md.
 
Şeful BNM a spus că Kroll a decis să nu dezvăluie deocamdată detaliile, dar se ştie că această companie are suficiente materiale pentru a pregăti Strategia de returnare a banilor furaţi.
 
„În dialogul cu ei de la finele anului 2016 s-a spus că, la sfîrşitul lui februarie curent, părţii moldoveneşti îi va fi prezentat proiectul Strategiei de recuperare a fondurilor sustrase, se va afla în ce ţări şi jurisdicţii vor putea fi iniţiate procesele de returnare a mijloacelor sau de anulare a secretului bancar”, a spus guvernatorul Băncii Naţionale a Moldovei. Potrivit lui, aceste propuneri BNM le va examina cu organele competente de stat ale Moldovei.

Sergiu Cioclea a spus că trebuie de văzut pe cît sînt de dispuse autorităţile să realizeze strategia propusă de Kroll sau, posibil, ea trebuie substituită. El a subliniat că acesta va fi încă un pas în direcţia returnării banilor sustraşi din cele trei bănci ale ţării.

Guvernatorul BNM a spus că noile materiale din investigaţia Kroll vor fi date publicităţii mai tîrziu, după obţinerea lor de la reprezentanţii acestei companii.

Banca Naţională a Moldovei a publicat Raportul al treilea al investigaţiei Kroll în noiembrie 2016. Din documente rezultă că pînă în prezent analiza fluxurilor de mijloace în cadrul investigaţiei a permis depistarea a peste 600 mil. dolari, care au dispărut din cele trei bănci şi nu au fost rambursate pentru achitarea creditelor luate anterior. Majoritatea mijloacelor sustrase ca rezultat al tranzacţiilor frauduloase din Banca de Economii, Banca Socială şi Unibank au fost transferate pe conturi bancare din Rusia (200 mil. dolari), Moldova (95 mil. dolari), Estonia (58 mil. dolari) şi Cipru (41 mil. dolari).

Share this!

Subscribe to our RSS feed. Tweet this! StumbleUpon Reddit Digg This! Bookmark on Delicious Share on Facebook

Leave a reply

*

*

Your email address will not be published. Required fields are marked *