Guvernul de la Chişinău solicită deputaţilor moldoveni să aprobe în regim prioritar proiectul de lege cu privire la atragerea împrumutului de stat extern din partea FMI.
Consiliul de Directori Executivi al Fondului Monetar Internațional (FMI) a aprobat, la începutul săptămânii trecute, un acord pe trei ani cu Republica Moldova, care are ca scop susținerea programului de reforme economice și financiare ale statului. Astfel, Republica Moldova a obținut acces la circa 178,7 milioane de dolari sau 75 la sută din cota Republicii Moldova la FMI. Guvernul a înregistrat deja în Parlamentul Republicii Moldova proiectul de lege privind atragerea împrumutului de stat extern din partea Fondului Monetar Internațional. Executivul solicită deputaţilor să examineze şi să aprobe acest document în mod prioritar.
Conform proiectului, suma împrumutului de stat acordat de FMI urmează a fi rambursată de ţara noastră în 12 tranşe egale, după expirarea a 4,5 ani de la fiecare tragere efectuată din contul împrumutului. Toate plăţile întru deservirea împrumutului acordat de FMI vor fi suportate de bugetul de stat.
Dobânda aplicată pentru împrumutul dat va fi egală cu rata de bază la DST (Drepturile speciale de tragere, moneda virtuală a FMI concepută ca înlocuitor al standardului aurului). De asemenea, se va aplica un comision de angajament egal cu 0,15% anual şi taxa de deservire egală cu 0,5% anual. În cazul în care Moldova se conformează planului de debursări comisionul de angajament se va returna. Maturitatea împrumutului este de 10 ani. Ministerul Finanţelor susţine că împrumutul acordat de FMI ţării noastre va fi destinat pentru suportul bugetar.
„Programul cu FMI are drept scop garantarea stabilităţii economice a Republicii Moldova, precum şi efectuarea unor noi reforme în special în domeniul financiar”, scrie Ministerul Finanţelor în nota informativă adresată deputaţilor.
sputnik.md