Datoria externă a Republicii Moldova atins un nivel record, ajungând la aproape 6,7 miliarde de dolari, o creștere substanțială înregistrând datoria sectorului guvernamental.
Experții arată că această cifră nu este la un nivel critic, dar mai grav este modul cum sunt cheltuiți banii din împrumuturi.
Datoria externă a Republicii Moldova a atins cifra de aproape 6,7 miliarde de dolari la sfârșitul primului trimestru al acestui an, în creștere cu 94 de milioane de dolari sau cu 1,4% mai mult față de sfârșitul anului 2016. Datoria sectorului guvernamental constituia 1,55 de miliarde de dolari, cu aproape 70de milioane de dolari mai mult față de sfârșitul anului, arată datele Băncii Naționale.
Analistul economic Roman Chircă menționează că datoria Republicii Moldova nu este la un nivel critic.
„Încă nu suntem în zona critică a datorii externe. Acordul de la Maastricht prevede plafonul de 60% față de PIB al datoriei externe. Păcat că aceste mijloace sunt utilizate pentru etape de stabilizare și nu în scopul îmbunătățirii infrastructurii care ar permite dezvoltarea economiei naționale la un nivel calitativ nou.”
Și expertul Sergiu Gaibu susține că este important cum sunt cheltuiți banii din împrumuturi.
„Cea mai mare îngrijorare este modul de utilizare a acestor fonduri – să fie cât mai corect utilizate, să fie direcționate în proiecte utile și acele proiecte să fie cu rezultate.”
Creșterea datoriei sectorului guvernamental în primul trimestru a fost determinată în special de cele peste 50 de milioane de dolari din a doua tranșă a acordului de împrumut cu România.