La cea de-a doua ediție a Festivalului Internaţional de Film Documentar pentru Schimbare Socială „MOLDOX” au participat cinematografi din diferite țară.
Evenimentul a fost găzduit de Palatul de Cultură „Nicolae Botgros” din Cahul, acolo unde au loc majoritatea activităţilor din cadrul Festivalului, inclusiv proiecţiile de filme, relatează Radio Moldova Actualităţi.
La ediția din anul curent spectatorii vor putea viziona zeci de filme documentare de lung metraj. „Să știți că filmele pe care le-am selectat să le proiectăm la festival sunt venite din 26 de țări. Peliculele au fost selectate cu multă grijă, în baza temei pe care o avem la festival. Vă invit să savurați aceste filme pentru că fiecare din ele transmit câte un mesaj important”, a spus directorul artistic al Festivalului „MOLDOX”.
Misiunea primordială a festivalului este de a încuraja implicarea socială prin intermediul filmelor documentare. Potrivit directorului Centrului „Contact” Cahul, unul dintre organizatorii festivalului, Silvia Strelciuc, evenimentul devine un simbol al municipiului.
„Festivalul nostru este un festival de schimbare socială. Filmele pe care vi le propunem au o anumită filozofie, au un anumit mesaj. Vom identifica multe lucruri interesante, care ne fac să reflectăm și să găsim anumite soluții, astfel încât să aducem cât mai multe schimbări în localitatea noastră și în societatea noastră”, a menționat Silvia Strelciuc.
Deliciul festivității de inaugurare a festivalului l-au constituit patru filme documentare din arhiva „Moldova-Film”: „Cahulenii”, „La noi la Colibași”, „Pământul soarelui darnic” și „Codrii”, realizate în anii `70 - `80 ai secolului trecut. Peliculele redau crâmpeie din perioada sovietică.
Festivalul Internațional de Film Documentar pentru Schimbare Socială „MOLDOX” se desfășoară în perioada 23 – 28 septembrie. În fiecare zi a festivalului au loc proiecții de filme, sesiuni de întrebări-răspunsuri, toate axate pe subiectul de bază a evenimentului.