Documentul prevede principiile de bază de aducere în concordanţă a sistemului național al calificărilor cu cel european, astfel asigurând modernizarea și transparența.
Cadrul Naţional al Calificărilor este structurat pe opt niveluri, care cuprind învățământul general, profesional-tehnic și cel superior. Nivelurile sunt definite în baza a trei categorii de rezultate ale învățării: cunoștințe, abilități, competențe, corespunzătoare.
Un aspect important ține de recunoașterea și echivalarea duratei studiilor şi calificărilor obținute până la intrarea în vigoare a Codului Educației, aprobat în 2014 (care a introdus modificări în structura sistemului educațional și al calificărilor) cu cele prevăzute în Cadrul național al calificărilor (2017) și în Cadrul european al calificărilor.
Pentru aplicarea eficientă a documentului, Ministerul Educaţiei, Culturii şi Cercetării va elabora metodologiile necesare și Registrul naţional al calificărilor. Acesta va fi public și va asigura transparenţa învăţământului şi formării din Republica Moldova.