În Moldova au fost sădite 2,2 mii de hectare de perdele forestiere de protecţie

În Moldova au fost sădite 2,2 mii de hectare de perdele forestiere de protecţie

 

Din 2014, în Moldova au fost sădite 2,2 mii de hectare de copaci, gestionate de 76 de primării.

Surse din cadrul Agenţiei "Moldsilva" au comunicat pentru Infotag că aceasta se datorează proiectului "Agricultura Competitivă în Moldova" (PACM) în ceea ce ţine de reabilitarea perdelelor forestiere de protecţie, aflate preponderent în zona de sud a ţării, unde starea acestora este cea mai alarmantă. 

Reabilitarea perdelelor forestiere de protecţie are un larg spectru de beneficii sociale şi economice, printre care: crearea locurilor de muncă temporare şi permanente pentru efectuarea lucrărilor de replantare şi îngrijire a perdelelor forestiere, asigurarea pazei, recoltarea masei lemnoase de la tăierile de îngrijire şi igienă.

Obţinerea legală a masei lemnoase pentru necesităţi energetice este, de asemenea, un beneficiu major pentru populaţia locală. Pe parcursul perioadei de implementare a proiectului a fost recoltat şi transmis primăriilor un volum total de 12,5 mii metri cubi de masă lemnoasă, folosită, în special, pentru aprovizionarea cu lemn de foc a familiilor social-vulnerabile şi pensionarilor. 

Datorită proprietăţilor sale protective, perdelele forestiere au un impact pozitiv asupra productivităţii câmpurilor agricole, asigurând o creştere a producţiei culturilor agricole în medie cu 15-20%.

Activitatea proiectului se află în zona de responsabilitate a nouă entităţi silvice: ÎS Iargara, ÎS Silva-Sud, ÎS Comrat, ÎSC Cimişlia, ÎS Hânceşti-Silva, ÎS Tighina, ÎS Chişinău, ÎSC Manta-V, ÎSC Sil-Răzeni. 

Proiectul este implementat cu suportul fiduciar al Unitatii Consolidate pentru Implementarea şi Monitorizarea Proiectelor în Domeniul Agriculturii, finanţate de Banca Mondială, cu o valoare de peste $45 mil. şi are ca scop sporirea competitivităţii sectorului agricol şi produselor agricole locale prin integrarea practicilor agriculturii ecologice şi a celor de management durabil al terenurilor.

Share this!

Subscribe to our RSS feed. Tweet this! StumbleUpon Reddit Digg This! Bookmark on Delicious Share on Facebook

Leave a reply

*

*

Your email address will not be published. Required fields are marked *