Trei cercetători din Moldova şi România constată într-o lucrare științifică că subsolul țării noastre conține importante zăcăminte de hidrocarburi.
Ei nu fac o evaluare cantitativă, dar menţionează în special potenţialele zăcăminte de gaz de şist.
„Extrapolând concentraţiile Carbonului Organic Total în şisturile argiloase vendiane (ediacariane) din nordul Republicii Moldova spre sud şi ţinând cont de specificul litologico-structural al formaţiunilor de vârsta respectivă, teritoriile de perspectivă pentru o eventuală exploatare a gazelor de şist poate fi stabilită între limitele convenţionale, trasate prin localităţile Ungheni-Căuşeni şi Tigheci-Valea Perjei", susţin într-un articol ştiinţific, trei cercetători în frunte cu Valerian Ciobotaru, şeful Laboratorului de geologie regională de la Institutul de Geologie şi Seismologie.
Zăcăminte de gaz de şist
Valerian Ciobotaru, doctor în ştiinţe gelogice a fost anul trecut unul din membrii comisiei de stat, care a selectat compania Frontera Resources Internaţional să facă prospecţiuni pe circa 40% din teritoriul Republicii Moldova.
Potrivit savanţilor lucrările de prospectare-explorare a gazelor de şist în aşa-zisele stratele de Kaliu se recomandă a fi începute în flancul de nord a Depresiunii Predobrogene, adică în raioanele Leova, Cantemir și UTA Găgăuzia.
În opinia cercetătorilor aceste resurse energetice pot fi găsite practic pe întreg teritoriul țării, dar cele mai însemnate manifestări au fost depistate la Naslavcea, Ocnița, în nordul Republicii Moldova, în extrema de sud a Platformei Moldovenești și în Depresiunea Predobrogeană.
Concentrația de la care se consideră că rezervele au un potențial industrial este de 0,5% de Carbon Organic Total (COT), iar în șisturile argiloase de Kaliu din Moldova acesta variază între 0,5% și 1,1%.
Savanţii susţin că la baza estimărilor făcute de ei sunt prospecţiunile efectuate în secolul XX.