Numărul actelor permisive în domeniul fitosanitar a fost redus substanţial pe parcursul anului 2016. În schimb, a fost introdus mecanismul de declarare pe propria răspundere.
Totodată, a fost simplificat şi mecanismul de verificare a mărfii importate, spune directorul general a Agenţiei Naţionale pentru Siguranţa Alimentelor (ANSA), Gheorghe Gaberi, Gheorghe Gaberi.
„Dacă la începutul anului Agenția a eliberat peste 35 de acte permisive, pe parcursul anului 2016 acest număr s-a redus substanțial. La moment se află în proces de examinare propunerile de modificare a legislației prin acre vor fi excluse încă o serie întreagă de acte permisive”, a declarat Gheorghe Gaberi.
Totodată, potrivit lui, pe parcursul anului trecut, Agenția a eliberat 88 de mii de certificate fito-sanitare la export la produsele vegetale. „Chiar dacă produsele vin din Uniunea Europeană, nu întotdeauna ele sunt și cele mai calitative. De-a lungul anului precedent am avut foarte multe produse care nu au fost conforme, iar Republica Moldova neavând dreptul de export al produselor de origine animalieră, am fost nevoiți să le utilizăm aici în alte scopuri. Este vorba de cantități semnificative de carne de pui, de produse lactate, dar și altele”, a mai spus Gheorghe Gaberi.
Potrivit lui, pe parcursul anului 2017, Republica Moldova urmează să obțină dreptul de a exporta în Uniunea Europeană produse din carne și lapte
Actualmente Republica Moldova are dreptul de a exporta în Uniunea Europeană miere de albine și praf de ouă, doar că deocamdată în țară nu sunt producători de praf de ouă.