La frontiera moldo-ucraineană ar putea apărea noi puncte de control

La frontiera moldo-ucraineană ar putea apărea noi puncte de control

 

Premierii Moldovei şi Ucrainei, au discutat posibilitatea deschiderii unor noi puncte de control în comun la frontieră.

Potrivit agenţiei Infotag cu referire la un comunicat al serviciului de presă al Guvernului, acest subiect a fost discutat la întrevederii care a avut loc marţi în marja lucrărilor "Tbilisi Belt and Road Forum 2017".

Pavel Filip a mulţumit părţii ucrainene pentru demararea controlului comun al frontierei moldo-ucrainene pe segmentul transnistrean. Acest fapt, potrivit premierului moldovean, a permis luarea unor decizii importante în soluţionarea conflictului transnistrean, între care şi semnarea unor protocoale dintre Chişinău şi Tiraspol în domeniul educaţiei, al telecomunicaţiilor şi al agriculturii.

"Republica Moldova a îndeplinit deja toate procedurile interne pentru aplicarea Acordului privind controlul în comun al persoanelor, mijloacelor de transport, mărfurilor şi obiectelor în punctele comune de trecere a frontierei de stat moldo-ucrainene, semnat la începutul lunii octombrie la Chişinău. Cred că putem deja iniţia lucrările de coordonare a proiectelor de deschidere a noilor puncte de control în comun la frontieră", a declarat prim-ministrul Republicii Moldova.

Premierii Pavel Filip şi Volodimir Groisman au apreciat relansarea în octombrie curent a activităţii Comisiei comune de demarcare a frontierei de stat. Şefii de Guvern au convenit, de asemenea, să dinamizeze lucrările de coordonare a textului Acordului privind funcţionarea Complexului hidroenergetic nistrean.

Cei doi oficiali s-au înţeles, de asemenea, asupra majorării anul viitor a cotelor pentru transportatorii internaţional de mărfuri de la 43 până la 60 de mii de autorizaţii. Totodată, Premierii Filip şi Groisman au convenit asupra majorării termenului de aflare a conducătorilor auto internaţionali din Republica Moldova pe teritoriul Ucrainei. Astfel, aceştia vor avea posibilitatea să se afle pe teritoriul ţării vecine pentru o perioada mai mare de 90 de zile.

Share this!

Subscribe to our RSS feed. Tweet this! StumbleUpon Reddit Digg This! Bookmark on Delicious Share on Facebook

Leave a reply

*

*

Your email address will not be published. Required fields are marked *