Ambiţiosul plan de lucrări de prospecţiune a hidrocarburilor pe teritoriul Republicii Moldova cu ulterioara lor exploatare al companiei off-shore Frontera Resources este blocat. Motivul este unul banal - lipsa banilor.
Frontera Resources Corporation ce deţine firma cu care Guvernul de la Chişinău a semnat în ianuarie 2017 un acord de concesiune privind explorarea şi dezvoltarea hidrocarburilor în sudul ţării, se confruntă cu grave probleme financiare şi nu are resurse pentru activităţi.
În căutare de bani
Potrivit unui anunţ făcut de administraţia Frontera Resources Corporation, cu sediul în off-shorul de pe insulele Cayman, aceasta are un plan de a soluţiona problema datoriei de 40 de milioane de dolari şi atragerea unor fonduri pentru finanţarea lucrărilor.
"În Moldova şi Ucraina, Frontera se concentrează pe avansarea iniţiativelor de explorare asociate cu bazinul Dobrudga, care nu este suficient de explorat şi sub-dezvoltat şi care este situat în sudul Moldovei şi în sud-vestul Ucrainei.
Planul din Moldova pentru următoarele 12 luni include iniţierea unor eforturi de explorare care vor consta în principal în lucrul geologic pe teren şi evaluarea puţurilor existente, precum şi în construirea detaliată a unei baze geologice, geofizice, petrofizice şi de inginerie extinse care să permită firmei identificarea potenţiale resurse de petrol şi gaze", se arată într-o notă Frontera depusă la Bursa de la Londra.
În Ucraina, Frontera susţine că va continua eforturile de a achiziţiona o suprafaţă de teren în partea ţării din bazinul Dobrogei, precum şi continuarea studiului tehnic pre-achiziţie.
"În ansamblu, se anticipează că programele pentru Georgia, Moldova şi Ucraina vor necesita un capital circulant de aproximativ 12 milioane dolari. Înainte ca acest program de lucru să poată fi întreprins, Frontera trebuie să-şi facă bilanţul mai atractiv pentru a mobiliza noi capitaluri pentru a finanţa operaţiunile", se arată în document.
În consecinţă, datoria de 26 milioane dolari faţă de conducerea companiei (Steve C. Nicandros şi Zaza Mamulaishivili) va fi stinsă prin emisiune de acţiuni. Un împrumut de 6,2 milioane dolari de la YA II PN Ltd va fi, de asemenea, transformat în capitaluri proprii, la fel ca şi o "mare parte" a datoriilor existente faţă de furnizori în valoare de 8 milioane de dolari vor fi convertite în acţiuni.
Această operaţiune va reduce datoria cu aproximativ 40 milioane dolari, ceea ce va face compania mai atractivă pentru a atrage capital, speră managementul Frontera.
Prospecţiuni pe circa 40% din teritoriul ţării
Amintim că la finele lunii martie 2017, preşedintele companiei Frontiera Resources International, Zaza Mamulaishivili a anunţat la Chişinău că el este încrezut că în Moldova "ar exista o rezervă sporită de petrol şi gaze”.
Totodată preşedintele companiei ce a obţinut dreptul de a face prospecţiuni pe circa 40% din teritoriul ţării a promis că în luna mai în Moldova vor sosi colaboratorii Frontera Resources, conduşi de către vicepreşedintele companiei.
Ei urmau să organizeze o serie de întâlniri cu societatea, în cadrul cărora vor relata şi vor explica în ce constau lucrările de explorare geologică pe care compania le va începe în Moldova.
Contractul de concesiune a lucrărilor de explorare geologică a hidrocarburilor pe teritoriul Republicii Moldova cu ulterioara lor exploatare a fost semnat pe 2 ianuarie 2017, între Guvern şi compania Frontera.