Modul în care a fost operată optimizarea școlilor va fi evaluată strict

Modul în care a fost operată optimizarea școlilor va fi evaluată strict

 

Modul în care a fost operată optimizarea instituțiilor de învățământ va fi supus unei evaluări din patea Ministerului Educației, Culturii și Cercetării.

Despre aceasta a anunțat ministra Monica Babuc în cadrul briefing-ului săptămânal al Partidului Democrat din Moldova. Babuc a menționat că deși cauzele pentru inițierea acestui proces sunt cunoscute și argumentate, în procesul de optimizare au fost comise mai multe acțiuni pripite și greșite.

„Prima evaluare efectuată de minister arată că în perioada 2010-2017, în Republica Moldova au fost închise 218 școli și reorganizate 303 instituții de învățământ. Ne-am convins că în acest proces au fost comise acțiuni pripite și chiar fundamental greșite. Tocmai din aceste considerente am inițiat un dialog cu autoritățile publice locale pentru a evalua procesul de optimizare a școlilor în ultimii 10 ani și pentru acest lucru, Ministerul Educației, Culturii și Cercetării a elaborat patru grupuri de indicatori în baza cărora va fie efectuată această evaluare”, a declarat ministrul Monica Babuc, citată de evenimentul.md.

Printre acestea se numără impactul economic al optimizării școlilor, impactul asupra factorului uman – elevilor și cadrelor didactice, dar și impactul asupra comunității. O primă evaluare în acest sens va fi pregătită până la 1 februarie 2018, iar MECC urmează să vină cu o Strategie de redimensionare a rețelei de instituții de educație. Ministrul a explicat că evaluarea va fi făcută în baza a patru grupuri de indicatori. Astfel, va fi analizat impactul economic al optimizării școlilor. Dacă au existat beneficii economice de la reorganizarea și închiderea instituțiilor. De asemenea, va fi studiat efectul asupra copiilor și profesorilor, pentru a stabili cum s-au adaptat ei în alte școli, alimentația și transportarea copiilor, dacă au timp pentru activități extrașcolare. Al patrulea grup de indicatori vrea să stabilească care a fost impactul închiderii sau reorganizării școlilor asupra localităților în care acest proces s-a produs.

Una din soluțiile examinate acum de Guvern de păstrare a unor școli în sate este transformarea lor în filiale ale unor instituții mai mari. ”Ne propunem elaborarea unor modificări la hotărârea Guvernului privind finanțarea în baza cost standard per elev și introducerea noțiunii de filială”, a precizat ministrul Educației, Culturii și Cercetării.

Președintele Partidului Democrat din Moldova, Vlad Plahotniuc, a anunțat recent că a cerut reprezentanților PDM din Guvern să nu mai admită închiderea școlilor.

Share this!

Subscribe to our RSS feed. Tweet this! StumbleUpon Reddit Digg This! Bookmark on Delicious Share on Facebook

Leave a reply

*

*

Your email address will not be published. Required fields are marked *